duminică, 4 august 2013

Happy weekend 30/ meniu vegan (de weekend)

Elly, draga mea, nu mă pot abţine :)... so, astăzi (pentru frumuseţe şi sănătate)....


George: 
- Spune-mi, cum condimentezi hamburgherii vegetali?
Maria: 
- Nu ştiu, dar ceea ce conteaza e ca nu trebuie sa aiba gust bun!

*********

De cati vegetarieni este nevoie pentru a manca o vaca?
Unul, daca nu-l vede nimeni.

********

Îmi puneam lapte in cafea cand un coleg vegan mi-a zis:
- Ştii că laptele este pentru viţei?"
Dacă nu ar fi fost prima zi de lucru i-aş fi răspuns: 
- Stai linistit, am mâncat deja acel viţel la prânz."


Şi acum serios!!!! 
Meniul poate conţine.. 
salată, desert şi suc.

Încep cu dulciurile...
Bombonelele făcute din fructe uscate, sunt un dulce simplu de făcut, o combinaţie de prune uscate şi stafide, un desert delicios  ;)
Ce ne trebuie:
  • 150 grame de prune uscate
  • 150 grame de stafide
  • o mână de fructe goji
  • 5 sau şase curmale
  • nucă macinată
  • seminţe de cânepă sau alte seminţe dacă vă plac
Cum procedăm:
Prunele, stafidele, fructele de goji şi curmalele le lăsăm la înmuiat câteva ore bune după care le scurgem de apă şi le mixăm cu ajutorul robotului de bucătărie până când compoziţia devine ca o pastă.
Scoatem pasta din robot, o punem într-un castron şi adaugăm nucă măcinată cât să se lege compoziţia.
Dupa ce ajungeţi la consistenţa dorita începeţi să formaţi cu ajutorul mâinii biluţe pe care le daţi prin diferite seminţe, de care aveţi sau vă plac. Eu am folosit seminţe de cânepă.
După ce le aşezaţi pe farfurie le daţi la rece şi pâna a doua zi când le consumaţi cu placere. Simplu de tot, nu?  :) 

La prânz, putem mânca o salată.... şi atât  :)
 Rucola este una dintre cele mai benefice verdeturi pentru sanatate. Alimentul este folosit in bucatarie din cele mai vechi timpuri. Chiar si in Imperiul Roman, rucola era apreciata pentru calitatile sale afrodisiace.


Rucola - beneficii
Rucola este una dintre cele mai sanatoase salate verzi. Verdeata contine putine calorii. Astfel, jumatate de cana de rucola contine numai 2 calorii. 20 de cani de rucola contin tot atatea calorii cat se gasesc intr-un mar de marime medie.
Fibrele fac aceasta verdeata sa fie hranitoare, putand fi servita cu succes singura la o masa sau alaturi de alte produse dietetice.
O cana de rucola contine 52 grame de proteine, 13 grame de grasimi, 73 grame de carbohidrati, 3 grame de fibre si 41 grame de zahar natural.
Rucola este recomandata in diete de slabit, fiind un aliment satios, care ajuta la diminuarea consumului de grasimi. Iti poti prepara o salata simpla de rucola cu suc de lamaie, la care se mai pot adauga putin ulei de masline sau parmezan ras. O astfel de salata este suficienta pentru a te satura fara sa mai fie nevoie sa consumi si alte preparate.
Verdeata confera energie organismului, protejeaza ficatul si ajuta in circulatia sangelui.
Rucola este o sursa foarte buna de vitamina C, A si K. Aceste vitamine sunt importante pentru circulatia sangelui, sistemul osos si cel cardiovascular. Rucola contine si calciu, magneziu, fier si potasiu, care ajuta la tensiunea arteriala, in sanatatea sistemului osos, precum si la functionarea globulelor rosii din sange.
Vitamina C previne infectiile, reduce efectul radicalilor liberi si intareste sistemul imunitar. Totodata, vitamina C este eficienta in productia de colagen, care este esential pentru piele si oase. Vitamina K reduce riscul de fracturi, mareste masa osoasa si previne formarea cheagurilor de sange. Magneziul si calciul mineralizeaza sistemul osos.

Rucola este recomandata in alimentatie pentru eliminarea toxinelor din organism si a radicalilor liberi. Aceasta verdeata mai contine si fitochimicale care imbunatatesc sanatatea pielii si a ochilor, stimuland, in acelasi timp, sistemul imunitar. Fitochimicalele reduc efectele cancerigene ale hormonilor estrogeni, avand un rol important in prevenirea cancerului de prostata, cervical si ovarian.
Rucola contine acid folic, recomandat in special in cazul femeilor insarcinate pentru prevenirea defectelor la nastere.
Unul dintre cele mai importante avantaje il reprezinta faptul ca rucola poate fi servita cu aproape orice fel de mancare, de la salate la pizza.

Rucola - dezavantaje
Frunzele de rucola tind sa retina multe impuritati, resturi de sol etc. De aceea, rucola trebuie sa fie foarte bine spalata si apoi uscata pentru a impiedica ingalbenirea si putrezirea. Rucola este un aliment cu o durata scurta de viata. Este preferabil sa o cumperi proaspata si sa folosesti toata cantitatea imediat, deoarece nu rezista in frigider mai mult de doua zile in stare optima. Dupa 3 zile, frunzele absorb umezeala si nu mai pot fi consumate.


Şi un fresh excelent:  
smoothie cremos, delicios, aromat si mai ales foarte sanatos. 
Combinatia de pepene galben si musetel este destul de rar intalnita, dar foarte reusita. In plus, beneficiile celor 2 ingrediente, previn o serie de afectiuni.
Dintre componenetele pepenelui galben, cele mai importante sunt vitaminele A, C, E, B3, B5, B6, B9, glucidele, lipidele, fibrele, magneziul si calciul. De asemenea, fructul desi dulce si savuros, este sarac in calorii, cu un continut de doar 80 calorii/200 de grame, ceea ce il transforma intr-un aliment ideal in timpul dietelor pentru slabire.  Atat, vitamina A cat si betacarotenul continuti de pepenele galben sunt importanti nutrienti pentru vedere si ajuta la prevenirea aparitiei cancerului. Fiind o sursa buna de vitamina C, pepenele galben joaca un rol important in intarirea sistemului imunitar,dar lupta si cu diabetul. Mai este folosit cu succes si ca supliment alimentar pentru tratarea anemiei si a tulburarilor de alimentatie, precum anorexia.  Iar ca bun detoxifiant, acesta poate fi folosit si in tratarea constipatiei. In acelasi timp, musetelul imbunatateste digestia si absorbtia la nivel intestinal, avand efecte calmante asupra mucoaselor digestive. De asemenea, musetelul prezinta proprietati antibacteriene, fiind util in infectiile tractului digestiv si in cazul racelilor.
Ingrediente
  • 1 1/2 ceasca lapte de cocos sau lapte de migdale
  • 3 cesti pepene galben, taiat cubulete
  • 1 lingura flori de musetel uscate, sau 2 linguri flori de musetel proaspete
  • 1 lingura seminte de chia (optional)
  • 1 varf cutit de sare (pentru a potentia aromele)
  • 4-5 cuburi de gheata
Mod de preparare: Introduceti ingredientele in blender si procesati pana cand obtineti o textura cremoasa.


10 comentarii:

  1. Multumim Anastasia pentru retetele prezentate!
    Sa ai o duminica minunata!

    RăspundețiȘtergere
  2. Glumele sunt excelente :)) Nu stiam ca au aparut si glume cu si despre vegani. ;)
    Retetele sunt interesante si cred ca si bune, in ideea de sanatoase. Ce parere am eu insa in legatura cu astfel de alimentatie e ca doar aceste meniuri si nimic altceva nu-s chiar OK.
    Dar ca sa variem alimentatia desigur ca mici interventii de genul acesta in meniuri sunt mai mult decat binevenite. Numai ca mie mi-ar fi cam greu sa le prepar, necesita cam prea mult timp si cum nu am...nu ma incumet nici sa incerc. :)
    Am facut vara asta o cura de doua saptamani cu pepene galben :) Acum, de aproape o saptamana, am trecut la pepene verde :))
    Happy weekend in continuare, draga Anastasia!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Şi eu am crezut că-mi ia mult timp, dar nu este chiar aşa. Se gătesc rapid.
      Am încercat câteva reţete şi sunt foarte gustoase. Dar nu m-am gândit niciodată să rămân doar pe mâncare raw.

      Rucola îmi place cu fructe de mare... mmmmmmmmmm... e o nebune!
      Iar fresh-ul de grape e idealul pentru mine ... ştii, sunt foarte dulce şi trebuie să echilibrez cumva... :) (de fapt am probleme cu bila)

      Şi noi am făcut cură de pepeni, verzi. De când au apărut, mâncăm în fiecare zi. Şi în fiecare noapte ne trezim de 2-3 ori... Mi-am reglat şi rinichii mei şi pe cei ai strămoşilor mei... :) dar mi-am dereglat somnul.. :(
      Abia aştept să plecăm în concediu, poate ajungem undeva unde nu au pepeni!!!!

      Duminică plăcută în continuare şi ţie, draga mea. pup

      Ștergere
  3. Frumoasa prezentarea ta !
    O duminica frumoasa iti doresc!

    RăspundețiȘtergere
  4. Cred ca sunt grozave retetele prezentate!
    Sigur le vom incerca si noi!
    frumos articolul tau pt weekend!
    O zi frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  5. Yammy, Yammy! Un happy weekend plin de arome, delicii si glume bune.
    o seara faina, draga mea Anastasia!

    RăspundețiȘtergere
  6. Nici veganii nu au scăpat de limba ascuţită a bancurilor. :D
    Mulţumim pentru reţete.

    RăspundețiȘtergere