marți, 28 aprilie 2015

Puţin roşu....

cea mai bună culoare împotriva tristeţii :)
Culoare a extremelor, roşul tinde să aibă aceleaşi semnificaţii în toate culturile şi tradiţiile lumii. Potrivit psihologilor, culoarea roşie incită şi stârneşte pasiuni, puternice emoţii, atât pozitive, cât şi negative. Este culoarea lui Cupidon şi a diavolului, a dragostei pătimaşe şi a războiului, a seducţiei şi violenţei, a sângelui şi a focului.
Roşul este cea mai "fierbinte" dintre culorile primare, cea mai turbulentă din punct de vedere vizual, cea mai intensă din spectrul cromatic. Nu întâmplător, oamenii afectaţi de o orbire temporară, din cauza unei afecţiuni cerebrale, încep să întrezăreasca roşul cu mult înainte de a distinge orice altă culoare. Cu semnificaţii magice şi religioase, simbolizează eroismul supraomenesc din miturile greceşti, dar şi răstignirea lui Iisus.
                                                                              ***
Roşul este una din primele două culori cele mai preferate de oamenii din întreaga lume:
Roşu este culoarea întâlnită cel mai frecvent pe steagurile lumii.
  În China şi în cea mai marea parte a Asiei, roşul este culoarea norocului, a fericirii şi prosperităţii. 
Din acest motiv, miresele din China poartă, în mod tradiţional, rochii de culoarea roşie. 
La fel, în India şi Nepal, miresele se îmbracă în sari-uri roşii. În Japonia, 
un kimono roşu simbolizeaza fericirea si norocul.
Majoritatea copiilor din Japonia desenează soarele ca pe un mare cerc roşu.
La bursele din Asia răsăriteană, roşul este utilizat pentru a marca creşterea preţurilor acţiunilor 
(În America de Nord, culoarea roşie semnifică o scădere a cotaţiei acţiunilor).
În Rusia (şi nu numai), culoarea roşie este un simbol al comunismului şi al revoluţiei.
În India, roşul semnifică puritatea dătătoare de viaţă iar în Japonia are un înţeles asemănător, asociat cu fertilitatea femeilor.
Simbolismul culorii roşii este conectat cu primejdia şi răul în Orientul Mijlociu.
În Grecia, roşul este considerat a fi culoarea cea mai potrivită pentru bărbaţi.
Pentru unii indieni nativi americani, mai ales din tribul Cherokee, culoarea roşie semnifică Răsăritul şi Focul sacru.
În Africa de Sud, roşul este culoarea doliului.


Semnificatii pozitive ale culorii
Virilitate, erotica - Pasiune, dragoste - Indrazneala, independenta - Actiune, dinamizare - Energie, viteza
Acaparare a  atentiei - Distractie, incitare (intelectuala si emotionala) - Vigoare, virilitate - Curaj, putere


Semnificaţiile  negative
Pericol, rău - Agresivitate, mânie - Violenţă, moarte - Sânge, marturiu - Război, înfruntare


De-a lungul timpului, părul roşu , bărbaţii roşcaţi şi femeile roşcate au prilejuit superstiţii în care admiraţia se împletea cu oroarea , iar adoraţia cu oripilarea. Nici o altă trăsătura a fiinţelor umane nu a stârnit poate atâtea controverse şi diferenţe de opinii şi sentimente.

În istorie, prejudecata şi suspiciunea au înconjurat întotdeuna oamenii cu părul roşcat, precum şi superstiţia că acestia ar fi extrem de impulsivi ori violenţi. Această din urmă credinţă se pare că şi-ar avea rădăcinile în faptul că scoţienii, printre care roscaţii abundă, sunt descendenţii celţilor, un neam vestit prin agresivitatea războinicilor săi.

Miturile despre părul roşu sunt întâlnite în aproape toate culţurile lumii. Deşi credeau că animalele şi persoanele roşcate sunt asociate cu zeul Set, egiptenii din antichitate considerau culoarea roşie drept ghinionistă şi, în consecinţă, o mulţime de fecioare roşcate au fost ardsei pe rug. Unele legende egiptene povestesc chiar şi despre îngroparea de vii a oamenilor ce aveau neşansa de a fi roşcaţi.
Grecii antici erau de părere ca roşcaţii se transformă în vampiri după moarte. Aristotel era convins că oamenii cu părul roşcat sunt foarte instabili din punct de vedere emoţional.
Istoricul roman Deo Cassius o descria pe regina războinica britanică Boudica ca fiind “înaltă şi înspăimântătoare ca înfăţişare, cu o mare masă de păr roşu”. Poate că nu întâmplător, romanii erau dispuşi să plătească mai mult pentru sclavii roşcaţi …
În timpul inchiziţiei spaniole, culoarea roşie a părului era o dovadă incontestabilă a faptului că cineva împrumutase niţel din focul iadului şi, ca atare, trebuia să fie ars pe rug fără amânare, dovedindu-se a fi un vrăjitor sau , mai ales, o vrăjitoare.
În Corsica, dacă se întampla să întâlneşti în drum un roşcat, trebuia să scuipi şi apoi să te întorci cu spatele la acea persoană. Nu era foarte clar dacă acest gest aducea noroc sau era o dovadă a faptului că roscaţii nu sunt prea buni la gust … :)
Într-o legendă urbană din Marea Britanie, liderii cu părul roşcat sunt asociaţi cu vremurile de război sau nenorociri.Câteva exemple în acest sens ar fi regele Arthur, regina Elizabeth I şi, desigur, Churchill.

Eeee ..., vă place culoarea roşie?!?   :)

4 comentarii:

  1. Tot îmi place, dar o să țin secret de acum înainte. Paza bună ferește de rug :/ incredibil ce au făcut (și fac) oamenii când se tem de ceea ce nu cunosc..
    Săptămână bună!

    RăspundețiȘtergere
  2. Gorgeous gerberas! Have a happy day.

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu, mie nu-mi place. Îmi pare prea bătătoare la ochi. Cât despre oamenii cu părul roșu... Nu spunea Creangă ”să te ferești de omul roș” ?! ☺

    RăspundețiȘtergere