luni, 10 decembrie 2012

Ştiaţi că...

...cel mai modest preşedinte din lume stă la ţară şi merge cu tractorul?
 
Preşedintele statului sud-american Uruguay se poate lăuda că este unul dintre cei mai modeşti lideri politici din lume, deoarece are tractor şi trăieşte ca un fermier veritabil.
BBC scrie povestea lui Jose Mujica, singurul preşedinte care a ales să traiască la fermă şi să practice agricultura, un stil de viaţă deloc obişnuit pentru un şef de stat.

Mujica a renunţat la reşedinţa prezidenţială luxoasă din Montevideo şi s-a mutat împreună cu Prima Doamnă la ţară. Cei doi cresc animale şi lucrează pământul, economisind 90% din indemnizaţia sa, echivalentul a 12.000 de dolari americani, bani pe care îi donează lunar.


Astfel, Jose Mujica se descurcă cu 775 de dolari, echivalentul unui salariu mediu lunar al unui uruguyan obişnuit. În declaraţia sa de avere scrie că are un automobil Volkswagen Beetle din 1987, în valoare de 1.800 de dolari, la care se adaugă bunurile soţiei sale, constând în terenuri, tractoare şi o casă, evaluate la 215.000 de dolari americani.

Locuinţa lui Mujica nu este alimentată cu apă de la sistemul de canalizare, deoarece acesta nu există în zonă. Apa pe care o consumă vine din pamant.

Gospodăria sa este păzită de doar doi paznici şi de Manuela, o căţeluţă cu trei picioare.  

 "Mi se spune că sunt cel mai sărac preşedinte, dar eu nu mă simt deloc sărac. Săraci sunt oamenii care muncesc din greu ca să poate duce un stil de viaţă luxos, ajungând să-şi dorească din ce în ce mai mult. Este un lucru care ţine de libertate. Dacă nu ai multe bunuri materiale, nu trebuie să munceşti ca să le poţi întreţine, aşa că ai mai mult timp pentru tine. Poate par un bătrân excentric... Dar este vorba doar despre o alegere personală", a explicat liderul uruguayan.

La 77 de ani, Mujica se declară un om împlinit. Cu toate acestea, viaţa sa nu a fost mereu simplă. Acesta a petrecut 14 ani în închisoare şi susţine că această experienţă l-a ajutat să-şi dea seama ce contează cu adevărat în viaţă.
 

8 comentarii:

  1. Wow! Bravo lui! Vreau si eu asa un presedinte! Doar pentru unul ca el m-as deplasa si eu la vot. Restul nu merita nici sa imi pun papucii!
    Ar trebui sa le fie model politicienilor nostri hrapareti!
    Seara placuta draga Asia!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Şi eu aş vrea un asemenea preşedinte!
      O seară plăcută şi ţie, Melly!

      Ștergere
  2. Exceptional!

    Diferenta e mare dar tot il pomenesc pe parintele din satul meu, parintele Florea, care isi gospodareste singur curtea, l-am vazut incarcand gunoiul de la grajd in caruta, care are tractor, care nu a luat niciodata bani, nici pentru parastase, nici pentru inmormantari, care merge, indiferent de ora sau vreme, la oamenii bolnavi, care are sau a avut o functie importanta la episcopie dar a spus "intai parohia", care saluta primul, desi acum e batraaaaan batran, si saluta primul nu pentru ca eu sau altcineva nu il salutam ci el reuseste intotdeauna sa fie primul...

    Oricum raman la ceea ce am spus despre postarea ta: exceptional...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Să-i pupi mâna părintelui Florea din partea mea, te rog!
      Mulţumesc, Vasile.

      Ștergere
  3. or sa zboare porcii cand o sa faca si ai nostri politicieni asa ceva!

    RăspundețiȘtergere
  4. Stiu, Anastasia. L-am vazut la televizor acum ceva vreme.
    Nu pot spune decat atat: TOT RESPECTUL pentru un om adevarat!
    O zi luminoasa sa ai! Ca si postarea asta. :)

    RăspundețiȘtergere