duminică, 1 decembrie 2013

Duminica, la poveşti...

Hello, hello, într-o nouă  duminică!  :)
astăzi - Tradiţii de moş Nicolae....

Sfântul Ierarh Nicolae, arhiepiscopul Mirei Lichiei, s-a născut în localitatea Patara din Asia Mica, în cea de-a doua jumătate a secolului al III-lea. La primul sinod ecumenic ţinut la Niceea, în anul 325, acesta a fost recunoscut drept un mare apărător al ortodoxiei.

Dintre multele istorisiri care îl au ca erou, cea mai cunoscută este cea a fiicelor unui om bogat care îşi pierduse averea. Sfântul a venit într-o noapte şi le-a aruncat pe fereastră trei saci de aur, pe care să îi aibă drept zestre pentru a nu fi nevoite să se prostitueze. Drept urmare a gestului de bunăvoinţă al Sfântul Nicolae manifestat faţă de fetele bogatului sărăcit, cadoul a fost cel care s-a impus drept emblemă a sărbătorilor de iarnă, în special a Sf. Nicolae şi a Naşterii Domnului. Copiii tuturor ţărilor creştine au fost învăţaţi că în noaptea de 5 spre 6 decembrie Sfântul Nicolae vine şi le încarcă galoşii, bocancii sau bradul cu dulciuri, jucării şi alte daruri, dar unii găsesc şi câte o nuieluşă


crenguţe de măr

 Dacă la Sfântul Andrei se punea la încolţit grâul pentru a vedea cum va fi anul care vine, de Sfântul Nicolae se pun în apă crenguţe de pomi fructiferi, pentru ca acestea să înflorească, dovada iertării greşelilor, după cum spun tradiţiile populare.

Nicolae este (sau a fost) unul dintre numele cele mai îndrăgite şi mai răspândite. El este format din cuvintele greceşti: nike - victorie, biruinţă şi laos - popor, "om ce face parte dintr-un popor victorios".
 
În secolul al XII-lea, ziua Sfântului Nicolae a devenit (în Europa) ziua darurilor şi activităţilor caritabile. Astfel, în Germania, Franţa şi Olanda, ziua de 6 decembrie este considerată o sărbătoare religioasă, când sunt oferite cadouri copiilor şi săracilor.
Multe ţări au propriile obiceiuri şi tradiţii de Sfântul Nicolae, dar, despre acestea vom afla, poate, de la ....orice vrea să scrie despre.


Personal, în copilărie abia aşteptam să-mi primesc  dulciurile din ghetuţe ....
deveneam brusc cuminte, în ajun, amintindu-mi de nuieluşă .... 
Voi v-aţi pregătit ghetuţele? Şi, mai important, aţi fost cuminţi?  :)

Duminică frumoasă tuturor! 

Alte poveşti de duminică mai puteţi citi la:

2 comentarii:

  1. De-as fi cuminte cred ca m-ar ocoli toti sfintii! :) Ei imi aduc daruri pentru a fi cuminte, nu sunt cuminte pentru a primi daruri! ;) Concluzia: uneori sunt cuminte, alteori ba! Dar nuieluse n-am prea primit! :)
    Mi-am pregatit si cizmele! Unele lungi-lungi! :) Ce lacoma sunt; nu?! Nuuu! Dar vreau sa fiu sigura ca incape tot ce-mi aduce Mosul! :)
    Saptamana super sa ai! Spor in toate ce le ai de facut!

    RăspundețiȘtergere
  2. N-am reusit sa particip. Lipsa de timp..si altele.
    Sper sa recuperez saptamana aceasta :)

    RăspundețiȘtergere