duminică, 8 decembrie 2013

Duminica, la poveşti...

Vă invit astăzi să vorbim despre....
Tradiţii de Crăciun...  
Of, sunt atât de multe.... câte bordeie, atâtea obiceie  :) 
Să vedem dacă le ştiţi pe cele pe care le voi povesti eu în continuare....

Este îndeobşte cunoscut faptul că poporul român a personificat zilele săptămânii: Sf. Vineri etc...., înzestrându-le cu oarecari puteri supranaturale. Aşa a făcut şi cu zilele însemnate -Ajunul şi Crăciunul-, transformându-le în două persoane: Moş Ajun şi Moş Crăciun. 
Ei sunt bătrâni-bătrăni, nevoie mare, căci sunt din vremuri uitate, de când lumea şi lumina. Cei doi moşi se aseamănă foarte mult unul cu celălalt, ca doi fraţi gemeni, amândoi sunt buni şi darnici, amândoi cutreieră lumea de la un capăt la altul răspândind veselia în juru-le, prin daruri bogate şi îmbelşugate.  Moş Ajun dăruieşte din marea şi bogata lui traistă: nuci, pere, covrigi, colaci, colindeţi, plăcinţi, prăjituri, bomboane şi alte dulceţuri şi mâncări plăcute lor. Iară Moş Crăciun aduce haine, încălţăminte, jucării, cârnaţi, caltaboaşe şi şorici de purcel.    :)
La toate ajunurile sărbătorilor de iarnă se pun pe masă 
două pâini, sare, peşte, grâu şi un pahar cu apă;
băutură nu se pune pe masă, nici nu se gustă; 
întâi se mănâncă peşte ca să n-ai friguri peste an; 
găinilor li se dă să mânânce din sită, ca să se ouă mult; 
copii să mânânce bostan, ca să fie graşi peste an... şi câte şi mai câte!
Dar, mai sunt şi alţi ani în care vom mai povesti.....
Legenda bradului am povestit-o deja anul trecut. Ce-aş mai putea adăuga? ... Astăzi bradul a devenit un ornament - element al definirii sociale şi/sau apartenenţei culturale. Din asta decurge, cred eu, modul cum este împodobit, mărimea, materialul (plastic, lemn, fier, hârtie...).
De pildă, anul acesta am văzut la Gaudeamus, un "brad" foarte interesant, model adoptat deja de unele magazine ...
Alt model, care mi-a plăcut ...şi mă bate gândul să-l adopt,  este acesta
cărţile reprezentând daruri pentru prietenii invitaţi la masa de Crăciun. Sigur, la sfârşit nu voi mai avea brad, dar ce contează?  :)
Tot în trend sunt si brazii pictaţi

 sau cei făcuţi din scânduri aplicate pe perete


La capitolul aplicaţii, acesta mi-a plăcut în mod deosebit
şi, ca să  nu devin obositoare, închei prezentarea cu alt "premiant"

Altfel, tot modelele clasice cred că vor fi preferate anul acesta - pe alb sau verde. Voi, ce preferţi?

Înainte de a vă ura toate cele..., mi-am amintit că această rubrică a avut, la început,  titlul "Flori, fete, filme sau băieţi" ...încă păstrează eticheta fffb, aşa că astăzi vă recomand un film vechi, din 1946, o minunată poveste de Crăciun, It's a wonderful life.
Vizionare plăcută şi o duminică cât mai frumoasă tuturor! 

Alături de mine au mai povestit şi:


6 comentarii:

  1. Am mai aflat aici la tine despre unele obiceiuri / traditii / superstitii...
    Acum... am scris (greu de spus "povestit") despre "istoria" pomului de Craciun. :) Si imi place sa vad noutatile mileniului! :) Prefer bradul "traditional", cu crengutele lui tepoase, cu rasina de pe ele, cu parfumul lui inconfundabil, dar sunt interesante formele diverse - e si mai bine pentru Natura. :)
    Saptamana minunata iti doresc!

    P.S. Tematica imaginata de tine acum doua saptamani mi-a dat ideea unei... serii de articole tematice. Ocazie de a centraliza informatii la care sa am acces imediat. :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Si eu ca si Diana raman la bradul traditional! Nu stiu de ce dar eu mereu asociez bradul cu mama mea! Eram amandoua îndragostite de el si ai mei au facut orice numai sa mu-mi lipseasca de Craciun!
    pup Ana, duminica faina!

    RăspundețiȘtergere
  3. Ce obiceie :) cat sunt de frumoase tocmai prin inocenta lor! :)
    Despre pomii de Craciun....aici e uns ubiect foarte fierbinte pt noi, pt ca vrem sa faem bradul si la bebe in camera, deja ne-am gandit cum sa-l ancoram ca sa scape de bubuiala lui bebe! dar ce facem cu globurile? :))) cred ca si daca l-am fi pictat (foarte frumoase modelele) tot l-ar fi racait sa-l dea jos :))

    RăspundețiȘtergere
  4. Frumoase si originale modele de brad. Noi ramanem la bradul traditional, dar cu un amendament> sa fie artificial si sa semene cat mai bine cu unul natural. Nu ne place ideea taierii brazilor numai pentru bucuria noastra de o saptamana, doua, trei.

    RăspundețiȘtergere
  5. Am vazut filmul anul trecut in ajunul craciunului si mi'a placut, chiar este un film foarte frumos:) Bradutii sunt foarte frumosi si inventivi, dar eu o sa raman la clasicul brad artificial verde :)
    O saptamana frumoasa :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Intr-un final, am reusit! :)
    Brazii sunt fermecatori prin fantezia de care s-a dat dovada. Cred ca imi plac toti ei de aici, in diferite grade, si orice s-ar mai putea imagina.
    Filmul acela e minunat. Dupa parerea mea e cel mai frumos film care s-a realizat avand ca tema aceste sarbatori. Ai ghicit, e preferatul meu. L-am vazut de vreo trei ori si de fiecare data mi-a placut la fel de mult. Consider ca este o capodopera a cinematografiei americane. James Stewart a fost un actor de exceptie.
    O seara minunata, draga mea! :)

    RăspundețiȘtergere