duminică, 12 ianuarie 2014

... duminica, la poveşti - 2014, în linii mari..

Bună dimineaţa, într-o nouă... duminică!  :)
Cum v-a fost săptămâna? A mea - nu prea strălucită  :(
Am continuat să-mi reevaluez priorităţile.. şi, în linii mari, m-am hotărât să încerc să-mi respect următoarea listă:

1. Alegerea  proiectelor. Din experienţa anilor trecuţi am observat că este mai bine să te implici în mai puţine proiecte, alese cu atenţie şi cu mai mare grijă, decât să te pierzi în multe, unele nerealizabile sau fără relevanţă /mentenanţă pentru/în viitor. Mult înseamnă uneori multe compromisuri şi/sau greşeli.

2. Oamenii care mă înconjoară sunt foarte importanţi. În spiritul ADEVĂR-ului, pe care mi l-am ales ca şi cuvânt motivaţional pentru 2014, mă voi apuca să "fac curăţenie" în jurul meu: îmi voi apropia, mai mult decât am făcut-o până acum, pe cei pe care-i consider asemenea şi mă voi retrage din prieteniile goale. Nu sunt multe, dar mă solicită într-un mod neplăcut şi epuizant emoţional.
Prefer să- mi fac timp să cunosc oameni care mă pot inspira, de la care pot învăţa ceva, decât să-mi pierd timp cu cei care-şi iubesc nefericirea şi caută moduri cât mai interesante de a o prezenta (fără dorinţa interioară de a schimba ceva).

3. Călătoriile - una dintre pasiunile mele, cea mai vitregită dintre toate - sper să-mi redevină un mod de viaţă. Pe măsură ce boala mamei a avansat (alzheimer), nu am mai putut vizita nimic pe o perioadă mai mare de 2-3 zile, extrem de rar şi, oricum, aproape de casă. Excepţie: excursia din martie 2011, trei săptămâni în Israel, Palestina şi Egipt. O bucurie şi o adevărată întărire pentru toată perioada care a urmat. În 2014 îmi propun să călătoresc mai mult...  :)
Mama a trecut la Domnul vara trecută, după o suferinţă de 13 ani, dar nu am avut putere să vorbesc despre asta până acum. (Elly a intuit foarte bine perioada, dar nu am avut puterea să-i spun. Iartă-mă, Elly.)

4. Schimbarea  priorităţilor. Dacă în 2013 pe primul loc s-a aflat serviciul (în special în ultimele luni), anul acesta prioritară va fi familia. Şiii.., în ordine descrescătoare: casa, eu, nevoile mele.. şi abia apoi serviciul.


Alte poveşti de duminică

10 comentarii:

  1. Mamei tale, un pios omagiu... Imi închipui cât de mult ai iubit-o si cât de mult te-ai dedicat ei în ultimii ani; cu toate ca e in legea firii, tot mai putini copii isi sacrifica viata pentru a-si ajuta parintii. Parca omenirea ar regresa...
    Frumos plan pentru 2014 ai facut! Tine-te de el. Meriti sa te bucuri de tot ce te înconjoara si este frumos!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulţumesc, Carmen. Aşa este. Şi nu prea reuşesc să-mi revin deşi fac eforturi...
      Te pup, o zi minunată!

      Ștergere
  2. Imi pare rau pt mama ta, Dumnezeu sa o odihneasca! E bine ca ti-ai asternut pe hartie prioritatile, sa fii sanatoasa pentru a duce la bun sfarsit toate planurile.

    RăspundețiȘtergere
  3. Sper ca anul 2014 sa fie un an bun, extrem de bun pentru tine, fiindca esti un om minunat!
    Lucrurile bune se vor intoarce intr-un fel sau altul la tine! Sper sa fie sub forma pe care o doresti, calatorii, prieteni adevarati etc

    RăspundețiȘtergere
  4. Si mie imi pare tare rau ca ai pierdut-o pe mamica ta... Mi-e frica sa ma gandesc ce este in sufletul tau dar iti doresc sa poti depasi momentul in care, cred, esti, oarecum blocata. Cand a murit tata, in august 2010, de pe o zi pe alta, fara a sti cineva ca are ceva care i-ar putea aduce moartea, am ramas socata - cred ca nu mi-am revenit inca deoarece ma simt blocata in acel moment... No, ce egoista sunt! Te intristez mai rau, amintindu-ti de pierderea pe care ai suferit-o...
    Esti o forta ca faci planuri - la fel toti cei care faceti planuri! :) Mai fac si eu, din cand in cand, dar la mine se adevereste zisa conform careia Dumnezeu rade de planurile omului! Prea rar reusesc sa urmez un plan - nu pentru ca n-as vrea, ci pentru ca.... poate nu ma tin de el cum ar trebui? :) Oricum, ma descurc binisor si fara planuri... chiar daca e un fel de haos in jurul meu! :)
    Te las cu bine! Pupici cu drag!

    RăspundețiȘtergere
  5. Dumnezeu s-o odihnească pe mama ta Ana. Am trecut nu demult prin asta și știu ce a însemnat pentru tine acest moment.
    Îți doresc succes în respectarea planului. Îmi place conținutul lui, mai ales ultimul obiectiv. Când reușim să schimbăm cumpăna și să punem serviciul la locul lui, nu pe primul, câștigăm enorm și noi și familia noastră. Numai să te ții tare ! :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Sa-i fie odihna usoara mamei tale, draga mea.
    Da, am intuit pentru ca stiam ca te zbati in grija aceea de fiica iubitoare si am simtit ca zilele nu-ti apartineau tie ci acelor griji si tristetii... Insa nu trebuie sa iti ceri iertare. Despre prietenii mei eu inteleg multe chiar fara vreo explicatie.
    Iar cat priveste pe cei care te inconjoara, e bine ce-ai hotarat. Prietenii goale exista in jurul nostru, al tuturor. Eu le-am pus de mult capat si ma simt mai libera. Constat acum ca duminica chiar, eu am luat o hotarare drastica. Pana nu ma simt altfel,asa ramane. Poate cu timpul voi mai schimba cate ceva. Voi mai vedea.
    Te imbratisez, draga Ana!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulţumesc, Elly pentru că mă consideri prietenă...
      Am citit. Mi se pare ok.
      Te îmbrăţişez şi eu, cu drag!

      Ștergere