joi, 1 ianuarie 2015

Sinaxarul zilei

Sfântul Ierarh Vasile cel Mare
Sfântul Ierarh Vasile cel Mare este sărbătorit în Biserica Ortodoxă pe 1 ianuarie şi pe 30 ianuarie (alături de Sfinţii Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur). 
S-a născut în anul 330, în Capadocia, într-o familie numeroasă. A avut patru surori şi patru frati. Cinci din cei nouă au devenit sfinţi în calendarul Bisericii Ortodoxe. Doi dintre fraţii săi au ajuns episcopi: Grigorie de Nyssa şi Petru II de Sebaste, iar sora sa, Sfânta Macrina cea Tânără, a ajuns un model de viaţă ascetică. 
Temelia educaţiei sale este pusă de tatăl său, Vasile, profesor de retorică la Neocezareea în Pont, fiu al Sfintei Macrina cea Bătrână şi elev al Sfântului Grigorie Făcătorul de Minuni. A studiat la Cezareea Capadociei, la Constantinopol şi Atena, însuşindu-şi tot ceea ce era mai bun din cultura păgână. În anul 356 revine în ţară şi devine profesor de retorică. Părăseşte cariera de profesor şi intră în monahism. A scris Regulile vieţii monahale şi a pus bazele Filocaliei cu Sfântul Grigorie. Regulile monahale ale Sfântului Vasile au ramas în Biserica de Răsărit temelia organizării vieţii mănăstireşti. În Apus, ele au circulat în traducerea făcută de Rufin de Aquileia şi au fost cunoscute de Sfântul Cassian şi Sfântul Benedict, legiuitori monahali apuseni.
Sf. Vasile s-a impus printr-o uriaşă activitate dogmatică, pastorală şi socială. A înfiinţat instituţii de asistenţă socială: azil, ospătărie, casă pentru educarea fetelor alunecate, spital (şi de leprosi), şcoli tehnice - numite generic Vasiliada
A împodobit serviciul divin cu Sfânta sa Liturghie, care se oficiază de zece ori în timpul anului liturgic.  
În pofida scurtei sale vieţi - 47 de ani -, acest părinte a scris foarte mult. Operele sunt, în cea mai mare parte, normative pentru învaăţătura ortodoxă: dogmatice, ascetice, învăţături morale, omilii şi cuvântări: morale, panegerice, liturgice şi pe multe alte teme.
Sfântul Vasile cel Mare este cunoscut în cultul Bisericii Ortodoxe şi prin rugăciunile cunoscute sub numele: ,,Moliftele Sfântului Vasile cel Mare pentru cei care pătimesc de la diavol şi pentru toată neputinţa.
Ce sunt acele molifte? Aşa cum le arată şi numele sunt rugăciuni, termenul fiind de origine slavă. Ele au un specific deosebit şi anume acela că sunt citite sub formă de blestem asupra duhului şi puterii celui rău, adică a diavolului, de unde şi numele de ,,blestemele Sfântului Vasile”. Dar ele rămân totuşi rugăciuni pentru înlăturarea sau alungarea diavolului şi a lucrării lui. Ele sunt în număr de trei, dintre care a doua începe chiar cu cuvintele: ,,Te blestem pe tine, începătorul răutăţilor”, arătând diversele feluri şi forme prin care diavolul poate să lucreze sau să-şi facă simţită prezenţa în viaţa credincioşilor. 
În noaptea de 31 decembrie se face priveghere, Slujba de Te Deum (slujbă de mulţumire pentru toate cele dăruite de Domnul până acum) şi se citesc aceste molifte. În unele biserici se citesc pe 1 ianuarie.
Deci, cum credeţi că începe anul nou civil? :)  Bucurie tuturor!

6 comentarii:

  1. Mi-e atat de dor de biserica mea!
    Mi.a trimis mama o poza cu biserica noastra din Bv si cu altarul manastirii din Sighisoara. Le tin aproape, le vad zilnic, sunt ca o promisiune pt o revedere bine-asteptata! Si cand am citit postarea ta, parca il auzeam pe parinte citind Sinaxarul! Cu bucurie!:)

    RăspundețiȘtergere
  2. An Nou cu sanatate si multe împliniri, draga mea! La multi ani!

    RăspundețiȘtergere
  3. La multi ani cu bucurii,sanatete ,belsug si impliniri!

    RăspundețiȘtergere
  4. Stiam de aceasta zi,am fost de cateva ori cu o prietena.Daca partenerul nu venea cu un alt program ,mergem si eu azi la biserica.Un an cu multe bucurii si realizari !

    RăspundețiȘtergere