sâmbătă, 15 august 2015

Jurnal de călătorie 8/2015 - Sibiul

O zi într-un oraş-în-oraş ...    n-aş avea altfel cum să numesc oraşul vechi din Sibiu.
 Prima atestare documentară în forma Hermannstadt datează din anul 1223, dar există şi menţiuni ale numelui Villa Hermanni. În anul 1241 a fost atacat, cucerit şi parţial distrus în marea invazie tătară.

În sec.al XIV-lea Sibiul a devenit un mare centru de comerţ şi timp de secole a fost cea mai importantă cetate germană din Transilvania, iar în anul 1366 Sibiul a fost declarat "oraş". Vă las câteva imagini, atât cât să vă fac poftă... de-o vizită  :)

joi, 13 august 2015

Din nou despre .... Astra


Muzeul Civilizaţiei Transilvane ASTRA este trezorierul valorilor patrimoniale moştenite de la Muzeul “Asociaţiunii” (înfiinţat în anul 1905 şi desfiinţat, prin dictat comunist, în 1950). În registrele inventar figurează 9 002 obiecte înregistrate sub sigla “A”, împărţite pe şase colecţii: 6 523 broderii, 1 025 port-textile, 567 obiecte de cult, 539 lemn, os, fier, 330 ceramică şi 18 păpuşi. 

miercuri, 12 august 2015

marți, 11 august 2015

Jurnal de călătorie 7/2015 - Muzeul Astra din rezervaţia naturală "Dumbrava Sibiului"

Săptămâna aceasta vă plimb puţin prin Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale Astra.
 La 110 ani de la inaugurare ....      

Povestea Muzeului ASTRA începe în urmă cu mai bine de un secol, odată cu primele manifestări ale unui vis al românilor din Transilvania de a organiza la Sibiu, sub egida Asociaţiunii pentru Literatura Română şi Cultura Poporului Român, o colecţie etnografică. Aceasta avea rolul de a pune în valoare cele mai reprezentative mărturii despre specificul românesc, despre ceea ce ne diferenţia în comparaţie cu alte popoare, lucruri şi fenomene care puteau explica tuturor cine suntem. „Productele” măiestriei românilor trebuia să reprezinte dovada creativităţii tehnice şi ale hărniciei acestui neam. Prima expoziţie a Muzeului Asociaţiunii, instituţie de la care provine numele ASTRA, a avut loc în 9 august 1905. 

Muzeul în aer liber se întinde pe o suprafaţă de 96 ha, din care expoziţia propriu-zisă ocupă 42 de hectare. Vizitatorii au la dispoziţie două restaurante, două pensiuni, un spaţiu de joacă, un centru de informare turistică, 4 parcări, peste 10 km de alei, numeroase locuri de popas, spaţii destinate demonstraţiilor practice şi multe alte elemente menite să le facă şederea cât mai agreabilă.
 pe foarte curând ....