joi, 7 martie 2013

De vorbă la o cafea...? (6)

  M-am gândit să vorbim despre drepturile omului - libertatea de exprimare, subiect generos. 

Declaraţia Drepturilor Omului

 https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEihaW9DDJf2tFcjhZ02V78xELKv_0sUNkqbFo6qrrZPOHlV59K4a6ZrjipnFnvWmrNnS1Bw09V-eCciBgdxQ8doAidWn79-FmNNIZFsyxMpQk76K_kMG7JNEEYUIEvNxJ-mN9SND0y-VE8/s1600/declaratia-universala-a-drepturilor-omului.jpg

Articolul 1.
Toate fiinţele umane se nasc libere şi egale în demnitate şi în drepturi. Ele sunt înzestrate cu raţiune şi conştiinţă şi trebuie să se comporte unele faţă de altele în spiritul fraternităţii.

...

Articolul 18.
Orice om are dreptul la libertatea gândirii, de conştiinţă şi religie; acest drept include libertatea de a-şi schimba religia sau convingerea, precum şi libertatea de a-şi manifesta religia sau convingerea, singur sau împreuna cu alţii, atât în mod public, cât şi privat, prin învăţături, practici religioase, cult şi îndeplinirea ritualurilor.

Articolul 19.
Orice om are dreptul la libertatea opiniilor şi exprimării; acest drept include libertatea de a avea opinii fără imixtiune din afară, precum şi libertatea de a căuta, de a primi şi de a răspândi informaţii şi idei prin orice mijloace şi independent de frontierele de stat.
(10 decembrie 1948, Adunarea Generala a O.N.U.)


Constituţia României

 https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTjDmOhB8rUvyNmFfeHL6RNbljKVP-tj0RVSuRqysGDEvcmC6jg
ARTICOLUL 30
(1) Libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credinţelor şi libertatea creaţiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public, sunt inviolabile.
(2) Cenzura de orice fel este interzisă.
(3) Libertatea presei implică şi libertatea de a înfiinţa publicaţii.
(4) Nici o publicaţie nu poate fi suprimată.
(5) Legea poate impune mijloacelor de comunicare în masă obligaţia de a face publică sursa finanţării.
(6) Libertatea de exprimare nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, viaţa particulară a persoanei şi nici dreptul la propria imagine.
(7) Sunt interzise de lege defăimarea ţării şi a naţiunii, îndemnul la război de agresiune, la ură naţională, rasială, de clasă sau religioasă, incitarea la discriminare, la separatism teritorial sau la violenţă publică, precum şi manifestările obscene, contrare bunelor moravuri.
(8) Răspunderea civilă pentru informaţia sau pentru creaţia adusă la cunoştinţă publică revine editorului sau realizatorului, autorului, organizatorului manifestării artistice, proprietarului mijlocului de multiplicare, al postului de radio sau de televiziune, în condiţiile legii. Delictele de presă se stabilesc prin lege.  

 (modificată şi completată prin Legea 429 /2003 de revizuire a Constituţiei României)

_______________________

Cum vi se pare atitudinea Rusiei, recent manifestată, referitoare la propaganda gay (mă refer la ea pentru că este un subiect la zi, nu mă interesează dacă sunteţi pro sau contra LGBT)?
Ministrul de externe al Federatiei Ruse, Serghei Lavrov declara:
"În Rusia (spre deosebire de multe alte ţări) atentatele la moralitatea tradiţională şi la ortodoxie sunt echivalate cu atentate la ordinea şi siguranţa statului. De aici provin acţiunile îndreptate împotriva propandei gay şi a fenomenelor de gen Pussy Riot. În cazul Rusiei, structurile care răspund pentru siguranţa statului pun umărul la protecţia moralei şi credinţei tradiţionale. " (Vocea Rusiei)

Această poziţie nu rămâne fără reacţie din partea oficialilor occidentali. Acum câteva ore, în cadrul unei conferinte de presă care a fost organizată după tratativele cu omologul rus, ministrul olandez de externe Frans Timmermans a încercat să critice Rusia pentru interzicerea propagandei gay în rândul minorilor. Nu a ales nici momentul şi nici locul potrivit. Sergey Lavrov i-a răspuns sec, dur şi ferm: “Federaţia Rusă NU ARE nici un fel de obligaţie de a permite proganda gay…. Nici o ţară nu are dreptul să ne înveţe cum să trăim. Punct”.
 ____________________________

7 comentarii:

  1. Off! Un subiect tare greu si sensibil!
    Uneori libertatea asta a presei este tare rau interpretata. In ceea ce priveste articolul 18 nu cred ca sunt în totalitate de acord! Stii care e culmea, chiar ma întrerupt din scris sotul sa-mi arate un articol de la voi din ziare despre Belmondo. Autorul articolului considera ca Belmondo (80 de ani) arata ca un "boschetar" Ma întreb cum o sa arate el , autorul, acestui articol stupid, peste cativa ani? Deci? Libertatea presei, prost interpretata! Zi faina, te pup!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Libertatea presei... în România nu se face "presă", se bârfeşte. În ziare, la radio şi la TV. Rar vezi o emisiune sau un articolcare să merite... Cât despre cei care lucrează în presă... 90% nu au studii de specialitate, n-au auzit în viaţa lor de deontologie, stilistică, retorică şi alte "detalii"...

      art.18
      Cu ce, mai exact, nu eşti de acord?

      Ștergere
  2. Draga mea, trebuie sa iti spun ca de cand ai schimbat culorile pe pagina ta de blog, am mari probleme la citit! Gri pe gri... hmmmm... Ce bine ar fi sa scrii cu alb.
    Te pup si iarta-mi indrazneala. ;-)

    RăspundețiȘtergere
  3. Linia dintre libertate si conditionare e asa de subtire uneori aproape ca nu se observa.
    http://ancinetwisdom.blogspot.ro/

    RăspundețiȘtergere
  4. Libertatea este libertate,inså rusii nu au cum så stie ce-i aia avand de cand se stiu ei numai dictatori :D

    RăspundețiȘtergere
  5. Rusia se considera ea insasi ca fiind o entitate, un individ. Privind situatia asa, ceea ce raspunde Lavrov pare corect.
    Pe de alta parte, la nivel de indivizi, in Rusia drepturile omului nu sunt respectate.
    De fapt nu stiu ce sa raspund...Drepturile omului se refera la cele ale indivizilor...

    RăspundețiȘtergere