vineri, 22 martie 2013

Earth Hour 2013

 sâmbătă, 23 martie 2013,  timp de o oră, în intervalul 20.30 - 21.30
 https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRVD1b1ZLOR9DCWbFCiE91-XHeSvj3EPJyKf3nky204vlm4QXvklg
Proiectul Ora Pământului a fost lansat de World Wide Fund for Nature (WWF) în 2007, în Australia. În acel an, expresia la ordinea zilei a fost "stinge lumina pentru binele planetei", iar scopul acţiunii a vizat conversia către energiile regenerabile.
Astfel, la iniţiativa WWF Australia, pe 31 martie 2007, peste 2,2 milioane de oameni şi 2.000 de sedii de companii din Sydney au stins luminile pentru o oră. Mii de oameni au ieşit atunci pe străzile oraşului, sărbătorind Pământul în diferite feluri: petreceri şi concerte fără surse de electricitate, observaţii astronomice şi picnicuri în familie, la lumina lumînării
 http://media.realitatea.ro/multimedia/image/201103/w728/sidney_07131600.jpg

Un an mai târziu, 50 de milioane de oameni au ales să celebreze acest moment, iar în 2009, sute de milioane de oameni din 88 de ţări şi peste o mie de oraşe au stins lumina, pentru a trimite un mesaj puternic despre necesitatea de prevenire a schimbărilor climatice.
În 2011, la campanie s-au alăturat peste 1,3 miliarde de persoane, iar în 2012, au stins lumina 6.950 de oraşe din peste 152 de ţări.

În România,
https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQDHvGVbTOfP0bm6j-FEoaQqd-8Dclbhl163kQA-LompORKD4MmAnul acesta, manifestarea s-a extins la 43 de oraşe din ţară, faţă de 41 anul trecut, acestea fiind:

Timişoara, Adjud, Aiud, Arad, Avrig, Bacău, Baia Mare, Bistriţa, Botoşani, Braşov, Brăila, Bucureşti, Buftea, Calafat, Călăraşi, Cluj, Constanţa, Craiova, Deva, Focşani, Giurgiu, Horezu, Hunedoara, Iaşi, Miercurea-Ciuc, Piteşti, Ploieşti, Roman, Salonta, Sighişoara, Slatina, Oradea, Râmnicu Vâlcea, Roşiorii de Vede, Satu Mare, Slobozia, Târgovişte, Târgu Jiu, Târgu Mureş, Tulcea, Turda, Vaslui şi Vatra Dornei.
   În Bucureşti, se vor stinge luminile, printre altele, la Parlament, Guvern, Ministerul Mediului, Palatul CFR, Primăria Capitalei, Biblioteca Centrală Universitară, Institutul Cultural Român, Institutul Cultural Italian, Centrul Ceh, Ateneul Român, Muzeul Naţional de Artă al României (Palatul Regal), Muzeul Naţional "Grigore Antipa", Muzeul Naţional de Istorie, Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti", Monumentul Aviatorilor şi Arcul de Triumf. De asemenea, în Facultatea de Geografie a Universităţii Bucureşti, vor fi puse lumânări la toate ferestrele.

   La Timişoara, capitala Earth Hour 2013, vor fi organizate toată seara diferite manifestări, de la un spectacol al Teatrului pentru Copii şi Tineret "Merlin", concerte cu fanfara Big Band, Romanian Brass Society, Ansamblul de Clopoţei "Hosana" din Oradea, trupa de percuţie Splash şi interpreta Dalma Kovacs, la jonglerii cu foc, realizate de trupa Shadows, şi lansări de lampioane. Iluminatul public va fi întrerupt în zona centrală, în Piaţa Operei şi Piaţa Unirii, precum şi în parcurile Alpinet, Central şi Justiţiei. La ora 20.30, când vor fi stinse luminile, va avea loc intrarea cu torţe a militarilor de la Garnizoana Militară, în Piaţa Operei.
  Programul evenimenteleor din acest an îl găsiţi aici. 

6 comentarii:

  1. O sasting si eu luminile!
    Traiasca Pamantul!Asa putem si noi trai.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Abia aştept să văd la câte geamuri voi vedea lumânarea!
      Te pup, Angi, weekend plăcut!

      Ștergere
  2. Si eu am participat in ultimii 10 ani, fiind in general bucuroaså så våd media punand din ce in ce mai des in evidentzå aceastå zi si nu numai.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Şi eu particip cu drag. Aseară a fost atât de frumos... am stat cu soţul meu la lumina lumânării şi ne-am citit unul altuia...
      M-am gândit cu drag că sunt mulţi alţi oameni pe glob care în momentul respectiv se gândesc la mine, cum mă gândesc şi eu la ei, şi-mi mulţumesc în gând că suntem alături.
      Îmi pare rău că nu am văzut mai multe lumânări în geam.

      Ștergere