duminică, 3 martie 2013

Germănar / Încolţitorul

  Martie mai este denumit şi Germănar sau Încolţitorul, natura începând să prindă viaţă şi culoare.  
https://encrypted-tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTSZfwAisuPX7QQvmlHqwavNzHo2XcAFXqED3VvoHsBVyzcwEp6MA
   Legenda spune că atunci când seva primăverii a început să tulbure liniştea firii, Soarele - sătul de atâta iernat -, a încercat să fugă spre miază-zi, spre căldură. Şi, pentru ca să poată evada pe poarta cerului, a pus câte o babă pe cei nouă cai ai caleştii sale, ştiind că acestea sunt "mai rele ca dracul" şi o să gonească caii de o să scoată sufletele din ei. Trecură astfel ca vântul de poarta Raiului, unde păzitorul ei - Sân Toader -, îngheţat de frigul iernii, a băgat de seamă prea târziu ce s-a întâmplat. Speriat, el a fugit în grajdurile cerului, a luat nouă bidivii puternici, a pus nouă moşi să-i încalece şi a pornit în urmărirea Soarelui. Au căutat ei ei opt zile, dat i-au pierdut - căci babele, afurisite, mânau caii de se zdruncina cerul, lasând să cadă pe pământ ninsoare şi viscol - prăpăd, nu alta, -  iar moşii, mai blânzi şi mai domoli, nu se puteau pune cu ele... A noua zi, însă, moşul Alexe i-a dat de urmă, şi, împrenă cu ceilalţi moşi, au pornit să-l prindă pentru a-l obliga să meargă pe drumul lui ceresc lăsat de Dumnezeu. 
https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQmoiIe4SfaGp-Q6jjiZEhDy7A83KHHmA7rN1hnyrmtSG77ZD6xŞi-n ziua în care au găsit Soarele, Pământul cu vietăţile lui s-a trezit la viaţă. 

  "Şi de aceea de la zilele Babei Dochia, cea mai strajnică babă, sunt nouă zile până la Sân Toader şi de la Sân Toader  - nouă zile până la Aleixe, omul lui Dumnezeu, şi de la Alexie - nouă zile până la Buna-Vestire".  (Marcel Olinescu - "Mitologia românească")

6 comentarii:

  1. "baba" mea este de ani de zile ziua de 8 martie... Se zice ca asa cum va fi vremea in ziua aleasa ca "baba ta" asa iti va merge tot anul :) Sa vedem ce-mi urseste Primavara 2013?!

    o duminica minunata iti doresc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. A mea este pe 1 martie, socotită după de ziua de naştere.
      Se mai zice şi că aşa cum este "baba ta", aşa este şi soacra!
      A fost frumoasă, n-am ce zice! :)
      Duminică plăcută, Carmen!

      Ștergere
  2. Eu tot am discutat de doua zile cu mama asupra alegerii babei. Nu stim cum sa ne-o alegem :) Ziua de nastere ce inseamna? Ziua din saptamana in care ne-am nascut sau data, sa zicem 15 ale lunii? Daca e data, cum se alege? Sunt doar 9 babe... Asta e dilema noastra...
    O seara placuta iti doresc, draga Anastasia!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Se adună cifrele din data de naştere, Elly.
      Dacă te-ai născut pe 15, aduni 1+5=6, baba ta e pe 6.
      Dacă e 10, 1+0=1, deci e pe 1 ş.a.m.d.
      Noapte bună, draga mea! :)

      Ștergere
    2. Daca e 29? Adun de doua ori? Pana ajung la o cifra...asa inteleg...

      Ștergere