duminică, 17 noiembrie 2013

Duminica, la poveşti... Povestea bârfei.

Îmi vorbeam duminica trecută despre cuvânt şi puterea lui. 
Cuvântul este o sămânţă, rodeşte, devine gând, acţiune... Pentru el vom da seama!
Ca o corecţie personală, simt nevoia să vorbesc despre o altă dureroasă întrebuinţare a cuvântului - şi anume bârfa.

Dintre toate armele de distrugere pe care le-a inventat omul, cea mai teribilă şi mai puternică este cuvântul nepotrivit. Acesta poate distruge fără să lase urme. 
Cred că fiecare dintre noi ştie deja că noi -oamenii- ne atacăm în permanenţă prin cuvinte şi ne omorâm unul pe celălalt în mod sistematic. Este la fel de adevărat că mulţi nici măcar nu-şi dau seama de acest lucru. 
Bârfa, deşi pare atât de inofensivă, ne alterează şi scurtează viaţă, ne distruge fizic şi spiritual, fiindcă în permanenţă ne ruinează sufletul şi trupul.
Există voci care spun că această practică a devenit cea mai rea dintre toate formele de magie - otravă pură - şi a fost numită bârfă. 

Cum se întâmplă? Relativ simplu:
- acceptare tacită
- însuşire sens
- folosire sens
- atribuire alt sens
- folosire sens nou (hibrid)
Din păcate, cu toţii am învăţat cum să bârfim acceptând bârfa altora, socotind că aceasta este o modalitate normală de comunicare. Rezultatul? 
Bârfa chiar a devenit o formă curentă de comunicare în societatea umană.

Personal - am fost expertă! ... şi nici acum nu mă las! măcar puţin ... acolo... să zic eu ceva!
Ce-i de făcut?

ps.
povestea aceasta am planificat-o de săptămâna trecută; eram tare supărată pe mine. ..
de săptămâna viitoare încep "pregătirile" de sărbători - ornamente, cadouri... şi, cel mai probabil, povestirile mele vor fi pe această temă. Vă pup, duminică plăcută tuturor!  îmbrăţisări şi pupici mulţi  :)


Alte poveşti de duminică puteţi citi şi la: 

13 comentarii:

 1. Din pacate e intalnita peste tot si sunt doua lucruri pe care eu le fac in contact cu aceasta maladie sociala: una e sa nu o raspandesc si cu cea de-a doua incerc sa nu ofer teren celor ce vin cu ele. Asta duce, din proprie experienta iti spun la insingurare, care insa ofera multa liniste sufleteasca scutindu-ma de zbucium, ganduri negre si ... vina.
  Sa ai o zi minunata draga mea!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Ştiu foarte bine, Melly...
   "am pierdut" multe aşa-zise avantaje refuzând să bârfesc şi voi mai pierde...
   mulţumesc pentru sfat!
   seară plăcută în continuare!

   Ștergere
 2. Mde ! Se pare ca barfa e o modalitate de a ne goli tomberonul sufletului...

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Aşa e,.... mizeria din noi :(
   Mulţumesc, Zina.
   Seară frumoasă!

   Ștergere
 3. Eee... barfa... As fi o minicinoasa sa afirm ca n-am barfit! Am si ascultat (mai mult sau mai putin pasiv) barfe... pentru ca m-am plans celor apropiati ba de unul ba de altul, care facusera ceva sau nu facusera si faptele lor m-au afectat negativ (sau pozitiv - pentru ca am "barfit" si de bine). Si i-am ascultat pe altii care mi s-au plans - in sensul de a-si descarca sufletul - despre unii sau altii...
  E destul de greu fara barfa, pentru ca nu putem tine "in noi" chiar tot ceea ce ni se intampla, in special, sau ce li se intampla altora si discutam daca ar fi fost de facut ceva care sa duca la un alt rezultat si... multe altele...
  Saptamana minunata sa iti fie! :)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. ştiu şi eu...
   nu cred că e greu fără bârfă, cred că ne-am obişnuit noi cu ea...
   Mulţumesc, Diana, o săptămână frumoasă şi ţie! pup

   Ștergere
 4. Chiar nu mi-am dat seama niciodată, de ce avem în noi această înclinaţie. Uneori oamenilor le este teamă sau jenă să spună omului în faţă ce crede, dar nu are jenă, în a o face pe la spate.
  Încerc pe cât pot să stau deoparte de bârfă, dar tot cad uneori în ispită. Nu de multe ori, dar aş vrea să nu mi se întâmple deloc. O săptămână frumoasă, să ai! Cu spor la decoraţii. Abia aştept să le văd!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. da, văd asta în fiecare zi... oameni care nu au nici o reacţie când aud ceva, dar, de îndată ce pleacă cel care a făcut afirmaţia respectivă, comentează... îngrozitor. M-am cam săturat. Tot încerc să schimb lucrurile, dar nu am nici o şansă :(

   :) mulţumesc, Mihaela.
   deocamdată le desenez, sunt în perioada de creaţie :)
   o săptămână frumoasă!

   Ștergere
  2. din pacate, spus cu jena/fara jena, deseori e inutil. Toti oamenii nu aud decat ce vor. Am incercat-o, cu multi e inutil.
   Evident, nici pe la spate de sus nu e cazul.

   Iar de ne-spus niciodata, asta distruge comunicarea, si increderea.

   Ștergere
 5. Draga mea, sper din suflet sa am timp sa public azi, macar pana foarte tarziu, spre miez de noapte. Deocamdata nu am, trebuie sa plec din nou. Daca totusi nu reusesc... :(
  O seara placuta!

  RăspundețiȘtergere
 6. După definiția unora, nimeni nu bârfește, iar după a altora, toată lumea bârfește.
  În rest, fiecare să-și cerceteze inima și să ne ferească Dumnezeu de răutate!
  O saptamana usoara iti doresc!

  RăspundețiȘtergere
 7. Am reusit in cursul noptii chiar daca ora de publicare este cu un minut inainte de miezul noptii. Atunci nu existau decat primele doua randuri...
  Nu-mi place barfa :) Si nu-i dau curs chiar de se incearca sa fiu tarata in miezul ei :)
  O saptamana buna!

  RăspundețiȘtergere
 8. Un obicei prost de care scapi cu greu. Unii ajung la un moment dat sa se hraneasca cu asta si nu se simt bine daca nu au aflat ceva intr-o zi. E ca o boala care-i macina si pe ei si face rau si celorlalti. :) Daca am putea sa ne ferim de cercurile in care umbla birfa sau macar sa nu o ducem mai departe, ce bine ar fi!

  RăspundețiȘtergere