duminică, 15 februarie 2015

Mănăstirea Antim ~ Paraclis Patriarhal

Mănăstirea Antim, ctitorită de marele ierarh Antim Ivireanul, a fost ridicată în perioada anilor 1713 – 1715 pe locul unde era o veche biserică de lemn cu hramul Sfântul Nicolae, în care se păstra Mirul, nu departe de dealul Mitropoliei, la aproape două sute de metri spre apus.

Iniţial, mănăstirea avea forma unei cetăţi, cu biserica în centru; pe laturile care descriu perimetrul unui pătrat erau chiliile, iar în fiecare colţ era câte un turnuleţ.
Ilustrare perfectă a Evangheliei care se citeşte astăzi
 Realizarea artistică a mănăstirii reprezintă o mărturie elocventă a vieţii culturale bucureştene de la începutul secolului XVIII-lea. Întregul complex – biserică, chilii, paraclis, clopotniţă, case egumeneşti – a fost executat, atât arhitectonic cât şi pictural, potrivit planurilor întocmite de marele ierarh.

Biserica este singura ridicată în sec al XVIII-lea cu planul în formă treflată; ferestrele sunt mari, cu ancadramente sculptate în piatră; rozete mari şi bogate, pridvorul este deschis cu portal monumental, capitelurile şi piedestalurile coloanelor sunt frumos ornamentate cu motive florale. Dimensiunile geometrice ale bisericii sunt 30 metri lungime şi 10 metri lăţime, naosul cu două ferestre la fiecare absidă amintind de structura vechilor biserici sârbeşti .

La restaurarea din 1863 s-au adăugat amvonul şi cafasul, executate din lemn de stejar, de către Carol Storck, şi având acelaşi model sculptural cu stranele.

Deasupra uşii de la intrare, sub pisanie, se află decoraţia sculptată a emblemei Sfântului Antim, melcul, simbol al credinţei şi smereniei, încadrat de o cunună de lauri şi având în partea superioară o stea. Aceeaşi formă de melc a avut-o şi prima cheie a uşii bisericii, fierăria broaştei aflându-se din 1855 în Muzeul Naţional.

Sculptată de Sfântul Antim însuşi, uşa masivă de lemn de stejar de la intrarea în biserică, depăşind în frumuseţe toate realizările artistice de acelaşi gen din vremea sa, capătă strălucirea unei taine duhovniceşti: nu putem intra în biserică decât prin lucrarea Păstorului care are ca „descuietoare” credinţa şi smerenia.

Tradiţia menţionează că toate sculpturile din piatră ale tâmplei, ale picioarelor coloanelor şi ale ancadramentelor, ca şi pictura din biserica mare şi din paraclis, au fost executate după schițele mitropolitului ctitor, care a şi pictat câteva icoane pe fresca zidurilor, alături de Preda Zugravul; pictate de el sunt şi cele două icoane: icoana Tuturor Sfinţilor şi Icoana celor patru sfinţi (Alexie, Nicolae, Antim şi Agata). Tâmpla de piatră, originală, a fost remontată în anul 1966, adăugându-i-se icoanele împărăteşti şi cele praznicale, executate din mozaic.

În prezent, ansamblul mănăstiresc, monument istoric valoros, găzduieşte, în afara mănăstirii propriu-zise, o parte a administraţiei patriarhale, precum şi biblioteca Sfântului Sinod.

Mănăstirea Antim este reşedinţă a episcopilor vicari patriarhali.
Detalii:
sculptură în piatră; picor de coloană
clădirea Bibliotecii Sfântului Sinod

fereastră, Biblioteca Sinodală
scultură în piatră şi pictură - ancadrament; clădirea Bibliotecii Sinodale (deasupra ferestrei)
foto: 14 februarie 2015
foto: 14 februarie 2015

Din învăţătura Duminicii trecute (când am făcut primele fotografii din articol):
Toate îmi sunt îngăduite, dar nu toate îmi sunt de folos! 
(Ep.I Corinteni, 6,12)
 O duminică minunată tuturor!


Inspired Sunday 

21 de comentarii:

  1. O minune a arhitecturii bisericești !

    Duminică minunată și ție, Ana !

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu am mai fost de multa vreme si ma bucur ca mi-ai reamintit de acest loc, care a fost o deosebita surpriza pentru mine, la vremea cand l-am descoperit. Este un loc incarcat de frumos si tihna, chiar vreau sa mai merg acolo, doar sa se mai incalzeasca putin. Nu am stiut ca usa este sculptata chiar de Sf. Antim, este ceva foarte deosebit!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Vai, Mihaela, se cântă atât de frumos! trebuie să te duci.. :)

      Ștergere
  3. superbe detalii arhitecturale ne-ai prezentat. Edificiul este coplestotor de frumos, nu prea încarcat dar cu mult bun-gust. Tare mult mi-a placut, pentru ca eu nu am ajuns sa vizitez acest lacas de cult, decât acum, virual. Multumesc ☺
    pup draga mea. O duminica minunata sa ai!

    RăspundețiȘtergere
  4. Beautiful. My sister's name is Anastasia too.

    RăspundețiȘtergere
  5. Such impressive detail on the beauty. Tom The Backroads Traveller

    RăspundețiȘtergere
  6. Wonderful series about this monastery.

    RăspundețiȘtergere
  7. Ce articol frumos! Fotografiile-s superbe...dantelărie în piatră şi lemn...ce frumuseţi!
    Mulţumesc, draga mea! :*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sper să reuşesc să particip săptămânal la rubrica aceasta...
      Cu mare drag!

      Ștergere
  8. Thats nice, do like the old painting on the wall

    RăspundețiȘtergere
  9. i enjoy all the close up's to see the very fine architect. very amazing. thanks for stopping by. i appreciate you linking up with us. too fun!
    sorry i am late to commenting it's been a busy crazy kind of weekend. have a great day!! Beth ( :
    http://www.elizardbreathspeaks.com/2015/02/st-johns-church-happy-valentines-day.html

    RăspundețiȘtergere