miercuri, 31 decembrie 2014

2014, la final...

Ultima zi a anului calendaristic... zi de bilanţuri, de pregătiri, de emoţii... Mă uitam astăzi pe postarea 2013, la final şi am realizat faptul că mai tot ceea ce mi-am propus am şi realizat (mai puţin tricotatul)  :)  Interesant, nu-i aşa? Destul de neaşteptat şi pentru  mine... Nu-mi dădeam prea multe şanse.   :)  
La sfârşit de 2014 vă pot spune că mă simt eliberată,...  de o stare...
În 2015 voi păstra cuvântul motivaţional al anului 2014 - adevăr -, la care voi adăuga  simplitate.

Vă doresc tuturor să aveţi un an mai bun decât v-aţi dori!
La mulţi ani!

... nu se poate încheia luna fără un mic colaj de amintiri în imagini. pupici.

La -16 grade

miercurea fără cuvinte 53/1


duminică, 28 decembrie 2014

trei anotimpuri în trei zile...

În prima zi de Crăciun venise primăvara şi toţi ne întrebam în ce anotimp suntem, a doua zi ... era toamnă şi a treia zi, ca să nu ne mai plângem, a venit şi iarna. A venit iarna, iarna! :)

Duminică minunată tuturor!

miercuri, 24 decembrie 2014

Ajunul Crăciunului

Îmi place mult să mă întorc acasă - e linişte şi cald, mă rup de toată nebunia oraşului.. şi-mi trăiesc în tihnă cele importante pentru mine  :)    Un motiv în plus de bucurie luna aceasta a fost iluminatul stradal. N-am vizitat tot oraşul, dar ceea ce am văzut nu mi-a plăcut.. nepotrivit de colorat, dacă nu urât de-a dreptul. La mine-n cartier însă, pomii s-au umplut de lumină... şi-atât!  :)   tare mult îmi place!
De-acum mă pregătesc pentru bogăţia de evenimente care urmează...
Sărbători cu bucurie tuturor!

piticii ... 3 şi 4

la miercurea fără cuvinte!

duminică, 21 decembrie 2014

Jurnal de decembrie 2014

Astăzi....  decembrie 21, 2014 - ora 8.00
Afară... este încă ceaţă, dar se anunţă o zi frumoasă, cu maxime de 5 grade. Doar este prima zi de iarnă, nu? Când m-am trezit şi m-am dus să-mi fac cafeaua, m-a învăluit un aer proaspăt, de primăvară (geamul de la bucătărie stă în permanenţă deschis, indiferent de anotimp). După ce m-am bucurat bine, mi-am amintit că e iarnă şi că peste câteva zile va fi Crăciunul. Se pare că-l vom sărbători la 10 grade anul acesta.
Mă gândesc ... la o întâlnire cu voi toţi, o întâlnire de săbători, unde... să ne  îmbrăţişăm, să vorbim toţi odată, să râdem şi să bem vin fiert. Aşa, ca-n filmele americane. N-ar fi frumos?
Locurile de unde învăţ ... din toate întâlnirile, reale sau virtuale.
Sunt recunoscătoare pentru ... faptul că profesional, îmi închei anul cu multe realizări  :)
Dinspre bucătărie ... doar aer de primăvară  :)
Sunt îmbrăcată cu ... halatul meu iubit - pufoşenia albă  :)
Citesc ... "Linişte, vă rog...", Seneca.
Ceea ce aştept (sper) ...  chiar dacă poate părea ciudat nu mai aştept nimic, nu mai sper nimic. Sunt foarte mulţumită cu prezentul. Chiar nu am nici o aşteptare...
Ce mai meşteresc ...  în ultimul timp numai fotografii şi înregistrări video. Este şi acesta un meşteşug..
Ascult ... Utrenia, la radio Doxologia. Se citeşte canonul Sfântului zilei, o parte care-mi place în mod deosebit. Îmi aminteşte de perioada în care, la strană fiind, pe lângă alte intervenţii în timpul slujbei, citirea Psaltirii şi a Canonului zilei erau exclusiv sarcina mea. Ce vremuri frumoase... 
În casă ... este linişte şi foarte, foarte plăcut. Cum e la fiecare dintre voi, cred.   :)
Unul dintre lucrurile mele preferate ... în acest sezon: vinul fiert, cu mirodenii şi scorţişoară.
Unele planuri pentru sfârşitul săptămânii ... astăzi ieşim, ca în fiecare lună pe 22, să ne amintim de frumoasa zi de 22 aprilie în care ne-am căsătorit. Ştiu că-i 21  :)
Aici este o imagine pe care m-am gândit să o împărtăşesc cu voi:  pomii, în cartierul meu...
O duminică plăcută tuturor!

joi, 18 decembrie 2014

Sunt în ceaţă!

 
În ultimele zile a fost ceaţă... deasă şi rece. Şi dimineţa şi seara...

...   :(  ....



Ziua de ieri s-a ţinut după mine crezând,
ca un câine flămând,
Că e legată cu ceva, cu vreo curea,
Cu vreo frânghie, de viaţa mea -
Şi la o răspântie cu statui
S-a întors, văzând că nu-i.
S-a pierdut neputincioasă şi pribeagă
După ce vremea întreagă
M-a urmat pas cu pas, până azi
La amiazi.
Cine şi-a pierdut o zi cât o viaţă
S-o caute repede. Se înnoptează. Se lasă
ceaţă.

Tudor Arghezi
O zi 


Mulţumesc, Carmen. Eşti singura...!
Şi-ncerc să nu fiu tristă...

Zile senine tuturor!


sâmbătă, 13 decembrie 2014

Rugăminte


În jurnalul lunii noiembrie vă spuneam ideile mele legate de activităţile lunii decembrie. N-am reuşit eu să le fac chiar pe toate dar... am ajuns şi la ziua în care trebuie să scriu felicitări pentru prietenii din alte oraşe/ţări - respectiv mâine. Aşa că, vă rog, scrieţi-mi adresele voastre. Nu mă puteţi lăsa fără obiectul de activitate şi, în plus, cred că este timpul să ne trimitem măcar felicitări de sărbători. Le trimit pe 17, aşa că este timp..  :)   Abia aştept! Acum fug... ne uităm la film cu tematică..  :)   Seară frumoasă!

marți, 9 decembrie 2014

Dascălul de colinde

Ştefan Hruşcă va susţine în Postul Crăciunului aproximativ 30 de concerte de colinde în mai multe oraşe din ţară şi din străinătate, în turneul numit "Dascălul de colinde".  Dar noi ascultăm astăzi  :)

luni, 8 decembrie 2014

ShoeBox 2014



Ce trebuie să face? Citim la ei pe blog  :)
Perioada de colectare a cutiilor va fi între 1-15 decembrie 2014. 
Dacă doriţi să vă implicaţi, aici găsiţi locaţii din ţară. Spor la împachetat!  :)

Al doilea pitic

Aseară am ajuns destul de târziu acasă, după un weekend plin de vizite şi bucurie - naşi, fini, părinţi, prieteni.  Dar, nu am uitat nici de al doilea pitic, care ne-am întâmpinat cu dragălăşenia lui piticească  :)
De ce am adoptat coroniţa de Advent? Pentru că este cel mai drăgălaş reminder care a putut fi inventat pentru această perioadă: îmi aminteşte, ori de câte ori o privesc, câte duminici mai sunt până la Crăciun. Şi nu numai. Îmi aminteşte faptul că am un anumit timp pentru pregătiri, că trebuie să-mi iau hăinuţe noi (dacă-mi trebuie) şi să fac pacheţele cu hăinuţe pentru alţii, că e perioada în care trebuie să încerc să fiu mai bun(ă), dacă asta nu-mi stă în fire (doar vine Moşul, nu?), că trebuie să mai trec pe la biserică, că trebuie să mă spovedesc, că trebuie să-mi bucur toţi dragii mei, din familie sau nu, că se apropie bilanţul anual ... şi multe altele. Eficient mod de educaţie folosind o simplă Coroniţă de Advent, nu credeţi?  :)
Apoi, e primul ornament al sărbătorilor de iarnă, la care adaug, în fiecare săptămână, câte ceva. Săptămâna aceasta au "apărut" nelipsitele bastonaşe de acadea - bucuria copiilor care vin în vizită - şi ceva dulciuri. Nu mi se pare mult, nici ostentativ, nici supărător. Şi nu o consider ca aparţinând nici unei religii.
O săptămână minunată să aveţi, cu spor în toate!

Bună dimineaţa!

Roşul şi verdele au intrat deja, uşor-uşor, în peisajul nostru zilnic  :)  O săptămână minunată să aveţi!

duminică, 7 decembrie 2014

De ce cred în Moş Nicolae şi în Moş Crăciun?

 
primită ieri de la Moşul  :)
Când eram mică credeam cu toată tăria că există Moş Nicolae şi Moş Crăciun. De ce? Pentru că numai de la ei primeam cele mai frumoase daruri  şi cele mai mari bucurii. Şi ştiam în adâncul sufletului meu că doar ei dăruiesc şi nu vor nimic la schimb! Pe toţi ceilalţi - părinţi, bunici, profesori - îi consideram ajutoarele Moşului, fără ca nimeni să-mi fi spus acest lucru. Atunci nu ştiam despre Sf. Nicolae sau despre Naşterea Domnului. Şi nici nu îmi amintesc de vreun adult care să-mi fi spus că Moşul nu există...
Între timp am aflat despre Sf. Nicolae şi minunile pe care le face.. şi ştiţi ce?! Chiar le face! După atâţia ani, el continuă să facă daruri, prin oameni. El continuă să dăruiască bucurii şi credinţă! Cui? Tuturor. Doar că unii adulţi au ales să nu mai creadă. Nici în el, nici în Domnul. Şi le spun şi copiilor acelaşi lucru: NU EXISTĂ! Distrug credinţa şi bucuria în proprii lor copii! Îi încarcă cu toată energia negativă strânsă în viaţa lor. Schilodesc sufletele copiilor lor şi apoi se miră că au copii cu probleme psihice!
Suntem în Postul Naşterii Domnului şi dincolo de Naştere, eu cred că sărbătorim Învierea, învierea sufletelor noastre în bucurie şi speranţă! Vă doresc tuturor să vă amintiţi de bucuria acestor sărbători, să o dăruiţi tuturor şi să nu o izgoniţi niciodată din suflet!
adulti care uita ca, atunci cand erau copii, la randul lor, credeau cu toata taria ca exista Mos Craciun, ca exista cineva atat de frumos si de bun incat sa le aduca daruri si sa le faca surprizele cele mai mari si mai frumoase din viata lor. Fiindca, este clar, acestea raman cele mai frumoase si mari bucurii si surprize din viata cuiva. Aici bucuria si surpriza sunt totale, fiindca in bucuria Mosului, nu exista doar bucuria darului primit, ci o bucurie completa, asigurata de faptul ca cel ce daruieste nu vrea nimic inapoi. El nu poate fi acuzat, sau banuit, ca vrea ceva la schimb. Stii clar ca el face asta, doar ca sa te bucure. Uitand faptul ca ei, la randul lor, au crezut cand erau mici, si ca odata cu cresterea in varsta au facut greseala de a nu mai crede (ori prin exemplul de mai tarziu al parintilor, ori prin anturaj), parintii ajung sa le fure aceasta bucurie chiar propriilor lor copii - See more at: http://www.lonews.ro/opinii/kslcatalin-opinii/17067-exista-mos-craciun-exista-mos-nicolae.html#sthash.BBZXuo6T.dpuf

Primul pitic

cel ce aduce darurile de la Moş' Nicolae, a lăsat la mine PENTRU VOI, o cutiuţă drăguţă!

Duminică plăcută tuturor!

sâmbătă, 6 decembrie 2014

De astăzi încep colindele...

  Şi toată perioada dintre Sf. Nicolae (6 decembrie) şi Sf. Ioan (7 ianuarie)  se cânta colinde - atât cele referitoare la Naşterea Domnului, cât şi cele de Anul Nou. He, he!
                                                Bucurie!                 La mulţi ani, Nicoleta!    La mulţi ani, Nicolae!

luni, 1 decembrie 2014

1 decembrie 2014

Cum aţi petrecut ziua de 1 decembrie? Mie mi s-a părut a fi foarte important să merg la slujbă la Patriarhie astăzi. De ce? Pentru că ce zi ar fi mai potrivită să te rogi pentru ţărişoara asta a noastră dacă nu de ziua ei naţională? Aşa că dimineaţă am plecat la biserică.
Zi specială pentru ţară, zi specială în Biserică. După Sfânta Liturghie s-a făcut parastas pentru eroii care au înfăptuit Unirea de la 1918 şi pentru toţi eroii neamului din toate timpurile, apoi slujba de Te Deum - slujbă de mulţumire şi recunoştinţă  pentru toate darurile primite de la Domnul până acum. S-au făcut rugăciuni pentru conducătorii tării şi pentru toţi românii de pretutindeni, apoi toţi am cântat Hora Unirii.
A fost impresionant!
Spre ora 13, când am ieşit din biserică, afară totul era acoperit de zăpadă.
Şi, ca să ne mai bucurăm puţin, înainte de a merge să mâncăm, 
am mers şi am hrănit pescăruşii şi porumbeii  :)
La defilare nu am ajuns, poate altă dată... 
La mulţi ani tuturor românilor!

S-a împodobit oraşul!

... cu lumini, luminiţe şi brăduţi, în centru şi la periferie! Miroase-a Crăciun!  :)
Aseară ne-am plimbat şi ne-am bucurat, am făcut fotografii, 
am mâncat porumb fiert, am băut vin cu prietenii şi ne-am povestit...

Bună dimineaţa!

O săptămână minunată tuturor!

duminică, 30 noiembrie 2014

Superstiţii


Se spune despre noaptea dintre 29 şi 30 noiembrie că ordinea cosmică este răsturnată şi lumea celor vii se întrepătrunde cu lumea spiritelor. Numită şi „Noaptea Strigoilor”, noaptea premergătoare zilei de 30 noiembrie a dat numeroase superstiţii care au devenit apoi obiceiuri. 
"Există superstiţia că în această noapte lupul îşi poate îndoi gâtul să-şi vadă coada, devine mai sprinten şi prada nu-i mai poate scapă, ... Ziua de 30 era denumită Ziua Lupului sau Godinetul şchiop şi multe din practicile ajunului acestei zile şi din ziua respectivă se leagă de lupi. Dacii venerau Lupul, avându-l ca simbol pe steagul lor de luptă, sărbătorindu-l în ajun şi în ziua respectivă.
Tot de această noapte sunt legate credinţe populară potrivit cărora spiritele morţilor ar ieşi din cimitire şi ar „poci oamenii, le-ar suge sângele, ar lega potenţa bărbaţilor şi a taurilorşi ar fura sporul vitelor”.
În ajun şi în Ziua de Sfântul Andrei este interzis să se lucreze în casă sau în gospodărie. Se spune că Sântul Andrei împarte lupilor prada pentru iarna ce vine. Superstiţiile spun că nu este bine să mături, tot din cauza lupilor, nici să dai gunoiul afară din casă, să nu dai cu împrumut nimic şi nici măcar să nu dai de pomană. Cine lucrează de Sfântul Andrei se îmbolnăveşte de Ignat.
Tot astăzi se fac prevestiri meteo: dacă este senin şi lună plină, iarna va fi cu moină. Dacă noaptea este întunecată, vom avea parte de o iarnă grea...
Dacă se pune o crenguţă de măr în apă acum şi până la Sf. Vasile înfloreşte, va fi un an nou roditor...
Fetele îşi puneau sub pernă a unui fir de busuioc sfinţit, şi îşi visează «ursitul»”...
Un ritual specific Maramureşului şi unic în ţară spune că fetele nemăritate ţin ajun, adică nu mănâncă nimic în această zi, iar seara mănâncă o cocă frământată cu multă sare, urmând ca în vis ursitul să le aducă apă, pentru a le potoli setea. Această superstiţie era păstrată cu sfinţenie şi de mamele fetelor de măritat care puteau ţine post în locul lor", spune Janeta Ciocan, muzeograf la Muzeul de Etnografie şi Artă Populară din Baia Mare.
Credeţi sau în ele, România este deţinătoare unei bogăţii de credinţe populare.  :) 
La mulţi ani Andrei! La mulţi ani Andreea!

Sfârşit de noiembrie

Noiembrie gri. Colaj gri.
Am ales să-mi amintesc de luna aceasta ca de o lună fără soare.. o lună cu indispoziţii şi dureri de cap...

sâmbătă, 29 noiembrie 2014

Tristeţi provinciale - Bucureşti. România

Recunoştinţa la români s-a tranformat în negoţ.
M-a incitat postarea Monei. Nu este prima dată când remarc faptul că alţii sunt educaţi să fie recunoscători. Despre noi... nu ştiu ce să mai spun. Mai există educaţie în RO? Dar, acesta este un alt subiect..
E trist. De fiecare dată când ajut pe cineva, indiferent de modul în care o fac, îndestulaţii pleacă cu sentimentul că le sunt datoare cu ceva (poate mai mult decât le-am oferit deja). Şi-ntr-un timp oarecare, în funcţie de vina pe care o simt, se depărtează şi relaţia dintre noi se transformă-n amintiri prăfuite..
La birou, de exemplu, toţi au pretenţia sincerităţii, dar absolut toţi se joacă de-a puterea: nu-ţi dau nici o informaţie  pentru că ... pot s-o facă.  :(
Pe stradă eşti îmbrâncit... mă-ntreb de ce (!?!)... În mijloacele de transport un telefon este mai protejat decât propriul copil... în trafic toţi vor întâietate... Unde suntem? 
Mă uitam la cerşetori - dacă nu le dai nimic, sunt agresivi; dacă le dai 1 RON, te ignoră; dacă le dai 5 RON îţi pupă mânuşiţele în timp ce ochii lor sticlesc a lăcomie. Rar câte o bătrânică sărmană, neplantată de nimeni în locul acela răcoros, îţi mulţumeşte simplu, din ochi.

Iar fără să dăruiesc, cel puţin în viziunea mea, primesc în dar iubire de la .. cine mă aştept mai puţin - nu-i numesc pentru că-i iubesc. Le voi fi veşnic recunoscătoate în inima şi sufletul meu! Şi-nchei cum a-ncheiat şi Mona: Îi mulţumesc Domnului pentru tot ceea ce mi-a dăruit!  
    la care adaug:
Şi soţului - pentru iubirea din privire.... Şi vouă - pentru prietenie...
 tag:
ziua recunoştinţei

vineri, 28 noiembrie 2014

parcul

fiecare întâlnire cu tine
e ca o plimbare în parc. poate de aia
nici nu prea ieşim noi în parc – nu poţi
să te plimbi în parc în timp ce te plimbi în parc.
atâta linişte, atâta naturaleţe,
atâta nostalgie, atâta frumuseţe…
de fiecare dată când ne vedem aud ţipete de copii –
cei pe care ai vrea să-i fii
îmi place să mă plimb pe aleile tale
agale
sufletul tău e o vată pe băţ –
ce răsfăţ