joi, 7 mai 2015

Alergiile de primăvară

De când mi-am descoperit alergiile la salvie, pelin şi polen, am devenit foarte interesată de alergii. Cu această ocazie am descoprit, pe proprie-mi piele, că nu e bine să foloseşti tot timpul, sau timp îndelungat, acelaşi tip de săpun sau acelaşi tip de cremă, mai ales dacă sunt naturale (eu asta am păţit - am folosit timp de doi ani cremă de faţă cu pelin şi săpun cu salvie - ambele făcute la mănăstirea Nera).

foto: internet
Bun, să vedem ce se întâmplă odată ... cu venirea primaverii - o serie de simptome precum strănutul, ochii roşii, nasul înfundat sau durerile de cap devin deranjante stări zilnice. Toate acestea sunt manifestări sugestive ale alergiilor de primăvară. Alergia este definită ca o reacţie exagerată a sistemului imunitar la substanţe care, în general, sunt inofensive pentru majoritatea populaţiei şi care "atacă" un organism cu imunitatea scăzută, pe diverse căi: cutanată, respiratorie, digestivă.
De asemena, stilul de viaţă poate fi răspunzator de apariţia alergiei, cum ar fi factorii de mediu - poluarea, atât cea exterioară (gazele produse de diverse combustii), cât şi cea interioară (fumul de ţigară...).

Trebuie să ştim că reacţia organismului la alergeni nu este întotdeauna gravă. Uneori, o astfel de alergie de primăvară îmbracă forme uşoare şi este trecută cu vederea: apar doar uşoare mâncărimi ale pielii în contacul cu unele ţesături, iritaţie cutanată, înroşirea uşoară a ochilor sau lăcrimare, ori un oarecare disconfort gastric. Însă, nu de puţine ori poate căpăta aspecte mai severe, precum: îngreunarea respiraţiei, senzaţie de sufocare, pete roşii pe tegumente, sau chiar precipitarea unor crize de astm sau şoc anafilactic. Eu, de exemplu, transpiram abundent în fiecare noapte şi nici un medic nu a reuşit să găsească motivul, până când, după o minuţioasă investigaţie pneumo, medicul mi-a sugerat un test pentru alergii. Voila!


Simptome
• Alergia cutanată poartă şi numele de dermatită de contact, fiind provocată de contactul direct al alergenului cu pielea. Pot apărea reacţii adverse la anumite plante, produse cosmetice (săpun, deodorant, parfum, loţiuni), materiale sintetice sau latex, coloranţi din îmbrăcăminte, substanţe chimice, metale, medicamente aplicate sau injectate, înţepături de insecte, saliva de câine sau pisică etc. Simptome: urticarie, ce poate dura de la câteva minute la câteva zile, edem la nivelul buzelor sau al pleoapelor sau uneori la mâini şi picioare.
• Alergia respiratorie este provocată de alergeni, care sunt inspiraţi, cum ar fi: polenul, mucegaiul, poluanţii, fumul de ţigară, praful, părul de animale, „puful de primăvară“ din copaci sau penele păsărilor, acarienii. Simptome: strănuturi repetate, secreţii nazale abundente, usturime în gat, lăcrimare abundentă, senzaţie de înţepături şi înroşirea ochilor, tuse seacă, senzaţie de sufocare, greutate în respiraţie. 
• Alergia digestivă se întâlneşte mai frecvent la copii şi la tineri şi poate fi provocata de alimente (cel mai adesea laptele de vacă, ouăle, alunele, nucile, crustaceele, căpsunile), aditivi sau coloranţi alimentari, precum şi de unele medicamente (ca de exemplu penicilina, aspirina, unele sulfamidele). Simptome: urticarie, vărsături, diaree, dureri abdominale, greţuri, dureri articulare şi uneori, la formele mai severe, edem al feţei, tuse, ameţeli, respiraţie îngreunată, transpiraţii.

Tratament
Alergiile nu au o cauza unică, ele au la origine o multitudine de factori, de aceea măsurile corecte de tratament şi de prevenire pot fi luate doar dacă se depisteaza factorul declanşator (la ce anume suntem alergici), lucru pentru care trebuie consultat obligatoriu un medic alergolog. Odată descoperit alergenul, este posibil ca medicul să indice aplicarea „imunoterapiei specifice cu vaccinuri alergenice“ (desensibilizarea) sau să recomande medicamente care să combată simptomele (picături pentru ochi sau nas, hidrocortizon sau antihistaminice tip Claritine tablete ş.a.). 
 
Prevenţie
Alergiile de primăvara pot fi prevenite, în principal prin reducerea, pe cât posibil, a contactului cu alergenii şi evitarea expunerii la factorii responsabili de apariţie a bolii.
• Fereşte-te de mâncărurile care ştii că îţi provoacă alergii.
• Verifică întotdeauna dacă preparatul culinar cumpărat nu conţine şi alimentul la care eşti alergic(ă).
• Citeşte cu atenţie prospectul produselor farmaceutice pentru a şti daca nu pot declanşa o alergie.
• Pentru alergia la polen: evită plimbările după furtuni sau ploi scurte; alege pentru vacanţă litoralul sau zonele unde sunt păduri de foioase, căci ele acţionează ca un filtru anti-polen;
• Pentru alergia la praf, acarieni: 
- dă cu aspiratorul cel puţin o dată pe săptămână (nu uita nici de salteaua de pe pat); 
- foloseşte aşternuturi antialergice şi spălă-le o dată pe săptămână la o temperatură de 90° C; 
- obiectele care atrag praful (covoare, mochete, tapiţerii) trebuie stropite în fiecare luna cu soluţii care distrug alergenii; 
- foloseşte în dormitor un filtru de aer şi nu păstra cărţi în dormitor, căci ele reţin mult praf.

Sper să nu aveţi probleme prea mari sau, dacă aveţi, măcar să le trataţi corespunzător!   pupici

6 comentarii:

  1. suntem în fiecare zi expusi unor noi surprize, unele placute, altele deloc placute - cum ar fi descoperierea ca esti alergic la polen de plante! Am o prietena care pâna la 45 de ani a savurat fiecare zi fara vreun simptom, apoi au inceput ochii umflati si "plângareti", nasul si gâtul iritate... E mai mult în casa, se fereste cat poate de polen si sufera ca priveste primavara din spatele geamului închis!
    pup draga mea. O zi minunata sa ai!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. nici eu nu am avut nimic până anul acesta :(
      te pup şi eu, seară frumoasă!

      Ștergere
  2. Of, ce de probleme şi cu polenul ăsta. Şi va mai urma şi perioada cu puful de la plopi, care dă multora de furcă.
    Eu mi-am descoperit o sensibilitate mai mare la...praf. Şi avem parte de atâta praf.....
    Numai bine şi zile frumoase! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sănătate multă Alex, ai grijă de tine.
      Gânduri bune!

      Ștergere
  3. anul asta mi-au inflorit si mie ochii odata cu venirea primaverii! a fost crunt si dureros, mai cu seama ca pana acum nu am mai patit asa ceva! dar se pare ca zona in care stam noi, umiditatea, pielea mea sensibila, tot aerul diferit de acasa,m-au facut sa dau de alergia la polen..

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :( foarte neplăcut... dar, slavă Domnului că poate fi ţinută uşor sub control şi, comparativ cu alte boli, e parfum...

      Ștergere