vineri, 15 mai 2015

Jurnal de călătorie 1/2015 - hramul unei mănăstiri

Ne-am propus ca în fiecare weekend cu vreme superbă să plecăm într-o mică excursie. Mai departe de oraş, aproape sau chiar în oraş, nu contează, important este să ne relaxăm, să ne acordăm câteva ore de deconectare totală ...  Prima ieşire - 8 mai, Mănăstirea Sf. Ioan Evanghelistul, Cornu - zi de hram.
Ce înseamă hram? Hram este Sfântul patron al unei biserici. Prin extensie, hramul, numit şi „Praznicul Bisericii”, este serbarea din ziua patronului Bisericii, de obicei un Sfânt din calendar (ortodox sau catolic). 
Cuvântul „hram” provine din limba slavonă şi înseamnă „casă”.
După tradiţia Bisericilor Ortodoxă şi Catolică, fiecare biserică în momentul în care se târnoseşte de către episcop primeşte un nume, care devine hramul său.
Târnosirea este deci actul de botez al noului lăcaş de închinăciune, care primeşte de la arhiereu hramul său, numele său. Acest nume este un eveniment din istoria sfântă, de pildă: Pogorârea Sfântului Duh, sau Sfânta Treime, Naşterea Domnului, Învierea Domnului, Înălţarea Domnului, Sfânta Cruce, sau Adormirea Maicii Domnului, Naşterea Maicii Domnului, Buna-Vestire, sau numele unor persoane sfinte: Sf. Ioan Botezătorul, Sf. Gheorghe, Sf. Apostoli Petru şi Pavel, Sf. Dimitrie, Sf. Vasile, Sf. Nicolae, Sf. Trei Ierarhi, etc.
Prin sfinţirea bisericii, hramul devine îngerul păzitor al bisericii, patronul său spiritual. După iconografia ortodoxă şi greco-catolică, icoana hramului se aşază în iconostas în rândul întâi, la dreapta, alături de Sfintele Icoane Împărătești: Mântuitorul Iisus Hristos şi Sfânta Fecioară Maria.
Hramul Bisericii se serbează cu deosebită solemnitate, la ziua pomenirii evenimentului sau sfântului, în prezenţa a sute sau mii de credincioşi, care vin în pelerinaj de la mari depărtări.
 A fost o zi superbă, pe care nici o fotografie nu o poate reda ...
Ne-am plimbat şi am făcut sute de fotografii ... ne-am bucurat de oameni pe care nu-i mai văzuserăm de ceva timp ... am povestit, am mâncat şi ne-am veselit cu adevărat! Abia aşteptăm următoarea ieşire..

Weekend minunat tuturor vă doresc!

5 comentarii:

  1. Un weekend minunat si voua! :)

    RăspundețiȘtergere
  2. ce postare frumoasa! tare m-as bucura sa ne povestesti de fiecare data, pe unde ati petrecut weekendul :)
    Excelenta este si lectia de religie. Eu sunt de parere ca fara sa fim vinovati, cei din generatiile crescute în regimul comunist au piedut contactul cu biserica si habar nu au despre cele sfinte. Fiecare a incercat sa mentina o legatura spirituala dupa propriul caracter si interes... Eu una nu am stiut ce înseamna Hram, multumesc mult pentru explicatii!
    pupici si un weekend la fel de vesel si plin de frumusete!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mă bucur mult că ţi-a plăcut. Voi încerca să vă povestesc, pe cât posibil, despre locurile pe care le vizităm şi care ne impresionează :)
      Weekend vesel şi frumos şi vouă! La mulţi ani lui Helmut! :)

      Ștergere
  3. Ce frumos, ce colţ de rai!
    Mulţumesc, draga mea!

    RăspundețiȘtergere