miercuri, 6 mai 2015

Seminţele de in

foto: internet
Cristina Bălănescu, medic primar medicină generală, cu competenţă în terapii complementare de la Centrul Medical Clar Med, le recomandă celor care acuză inflamaţii ale tubului digestiv să adauge în mâncare 1-3 linguri de seminţe de in, zilnic.
Decoctul din seminţe de in este benefic în caz de colită şi de enterocolită. Decoctul se prepară dintr-o lingură de seminţe de in într-un sfert de litru de apă. Se lasă la macerat seara, iar dimineaţa se fierbe puţin, după care se bea pe stomacul gol.
Clismă cu seminţe de in
Cu două-trei linguri de seminţe de in la un litru de apă de muşeţel se face clismă pentru tratamentul constipaţiei.
Specialistul nostru recomandă pentru tratamentul furunculelor ceaiul fierbinte de seminţe de in sau un amestec de ceai din seminţe de in, gălbenele şi coada calului.
Unguentul sau uleiul de seminţe de in este benefic pentru tratamentul arsurilor.
În cazul nevralgiilor intercostale, se încălzesc seminţe de in într-un săculeţ şi se aplică pe locul dureros.


Inul, o plantă medicinală anuală  folosită încă din antichitate, este originar din regiunile Mediteranei, Crimeei, Caucazului şi Asiei Mici iar astăzi poate fi întâlnit în culturi în Europa Centrală, Belgia, Olanda, în estul Rusiei, Egipt,  Algeria, estul Indiei şi America de Nord.
În scop fitoterapeutic şi dietetic se utilizează seminţele.
foto: internet
Seminţele de in sunt uşor laxative, fiind folosite pentru tratarea pe termen lung a constipaţiei şi a bolilor colonului. Acestea conţin mucilagiu, ce căptuşeşte şi calmează mucoasele iritate ale sistemului digestiv.
Atenţie!  Inul nu se administrează concomitent cu produse farmaceutice laxative sau purgative deoarece mucilagiile din acesta pot interacţiona ducând la iritaţii digestive.


Decoctul de seminţe de in, la care se adaugă zeamă de lămâie, are efect în tratamentul litiazei renale, mai ales când este însoţită de dureri foarte mari.

Fitoestrogenii din seminţe au efecte benefice asupra cancerului de sân şi de colon.

În caz de colită sau enterocolită, constipaţie, inflamatii ale rinichilor şi vezicii urinare se recomandă un decoct de seminţe de in. Seara, se pune la macerat o lingură de seminte de in într-un sfert de litru de apă, dimineaţa se fierbe puţin după care se înghite pe stomacul gol. Se repetă operaţia mai multe zile la rând.

În caz de noduli sau hemoroizi, se aplică comprese cu decoct de seminţe de in şi muşeţel, învelite într-un prosop sau într-un săculeţ.

Amestecul de ulei de in şi apă de var, în cantităţi egale, poate fi folosit ca pansament pentru arsuri.

Ceaiul de seminţe de in este un bun emolient în caz de tuse, având de asemenea şi un uşor efect laxativ. Acesta reprezintă de asemenea o excelentă cură împotriva gutei, reumatismului, catarului, tusei, inflamaţiilor, febrei, afecţiunilor şi litiazei urinare.

Furunculele pot fi tratate aplicând pe ele un săculeţ de ceai fierbinte de seminţe de in, 
sau acest ceai în amestec cu gălbenele şi coada calului.

foto: internet

Administrare:

# Semintele de in ingerate întregi sunt indicate persoanelor supraponderale, obeze, datorită conţinutului energetic considerabil al uleiului gras (100gr. seminte = 470 Kcal). Acestea sunt, de asemenea,  eficiente în tratamentul dispepsiei şi constipaţiei.
Atenţie!  Nu se consumă seminţe întregi în caz de strictură esofagiană, obstrucţie gastrointestinală, hemoragii ale tubului digestiv.

# Uleiul de in obţinut prin presare la rece scade colesterolul şi trigliceridele, combate hipovitaminoza F, datorită fitohormonilor pe care îi conţine reduce simptomele sindromului premenstrual şi fenomenele care însoţesc menopauza.

În uz extern se poate aplica pe arsuri, psoriazis, lupus eritematos.
# Făina din seminţe de in  se poate folosi pentru obţinerea unei paste din amestecul cu apă, care se aplică pe piele sub formă de cataplasmp şi care drenează colecţiile purulente la nivelul pielii; datorită conţinutului în fitoestrogeni şi principii antiinflamatorii este eficientă în tratarea acneei, furunculelor, abceselor.
Atenţie!  Făina de in nu se administrează intern deoarece conţine glicozizi toxici.

###    Seminţele de in sunt contraindicate în sarcină, alăptare sau cancer de prostată.

Trezirea cu seminţe de in
- o lingură de seminţe de in
- o cană de apă caldă
Amestecă-le şi lasă-le aşa peste noapte. Vor deveni o pastă moale şi gelatinoasă.
Dimineaţa bea doar lichidul. Inul va avea un efect calmant asupra stomacului şi intestinelor.

 
foto: internet
Salată de crudităţi pentru vitalitate

- o cantitate mai mare de salată de rucola
- o andivă
- opt roşii cherry
- doi morcovi daţi pe răzătoare
- o ridiche albă
- un dovlecel
- o tulpină de ţelină
- o lingură de seminţe de in (pot fi măcinate)
- două linguri de seminţe crude de floarea-soarelui sau germeni de floarea-soarelui, seminţe de susan sau de dovleac
- un plic cu seminţe de mărar
- suc de lămâie

Clăteşte bine frunzele şi legumele crude, rupe în bucăţi salata de rucola şi andiva. Curăţă şi taie felii ridichea şi dovlecelul. Taie ţelina în bucăţi mici. Pune frunzele de rucola şi andiva într-un bol mare şi amestecă-le cu celelalte ingrediente. Presară seminţele de in peste salată şi stropeşte-le cu suc de lămâie.

Notă: Alimentele crude sunt bogate în enzime vii, care ajută digestia, asimilarea şi absorbţia vitaminelor, mineralelor, proteinelor şi a altor substanţe nutritive. Aceste enzime descompun grăsimile nedorite, celuloza şi amidonul.
● Rucola ajută la producerea energiei.
● Roşiile ajută digestia şi scad presiunea sângelui.
● Ţelina este bogată în vitamina B - niacinamidă, benefică pentru relaxare, calmare şi un somn mai liniştit.
● Dovlecelul ajută la curăţarea organelor-cheie ale corpului.
● Ridichea elimină congestia: eliberează vasele, favorizând un flux liber.
● Seminţele de in ajută la producerea de hormoni şi la sănătatea glandelor reproducătoare.
Important! Pe parcursul tratamentului trebuie menţinut un aport adecvat de lichide. În caz contrar, pot apărea obstrucţii intestinale.

6 comentarii:

  1. Imi plac tare mult florile de in.N-am mai vazut de ceva timp plantatie,ca este o frumisete.Mananc si seminte de in,in salate sau iaurt,dar rar.Seara buna!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, sunt foarte frumoase florile... :)
      Şi eu, tot în salate. Soacra mea face tot felul de prăjiturele în care pune şi in. Ies foarte bune, dar extrem de săţioase :)
      Pup, o zi minunată!

      Ștergere
  2. Pe langa toate aceste beneficii stii ce mai vad eu acolo?O gramaduta de ii cusute care mai de care mai frumos.:))
    Noapte buna!
    La cate cruditati de sezon am mancat ,apoi sunt sanatoasa tun:))...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Şi eu, dar o salată "stropită" cu seminţe de in nu refuz :)

      Ștergere
  3. Cât sunt de frumoase florile de in! Seamănă cu florile de "nu-mă-uita"!. Iar seminţele sunt bune de savurat în bucătărie.

    RăspundețiȘtergere