sâmbătă, 1 martie 2014

Mărţişor, Mărţişug sau Marţ

Bucheţele mărţişor din mirodenii - anason stelat, scorţişoară, cuişoare. Au un miros....
Ştiaţi că geto-daci anul nou începea la 1 martie? Astfel, luna Martie era prima lună a anului, iar mărţişorul era oferit de anul nou împreună cu urările de bine, sănătate, dragoste şi bucurie.

Una dintre legendele vorbeşte despre apariţia tradiţiei de mărţişor astfel: Soarele a coborât pe pământ la o horă, luand chipul unui fecior. Un zmeu l-a pândit şi l-a răpit dintre oameni, închizându-l într-o temniţă. Lumea se întristase, păsările nu mai cântau, izvoarele nu mai curgeau, iar copiii nu mai râdeau. Nimeni nu îndrăznea să-l înfrunte pe zmeu. Dar, într-o zi, un tânăr curajos s-a hotărât să plece să salveze soarele. Mulţi dintre pământeni l-au condus şi i-au dat din puterile lor ca să-l ajute să-l învingă pe zmeu şi să elibereze soarele. Drumul lui a durat trei anotimpuri: vara, toamna şi iarna. A găsit castelul zmeului şi au început lupta. S-au înfruntat zile întregi până când zmeul a fost doborât. Slăbit de puteri şi rănit, tânărul a eliberat Soarele. Acesta s-a ridicat pe cer înveselind şi bucurând lumea, a reînviat natura, oamenii s-au bucurat, dar tânărul nu a ajuns să vadă primăvara. De atunci tinerii împletesc doi ciucuraşi: unul alb şi unul roşu - roşul simbolozând dragoste pentru tot ce este frumos, amintind de culoarea sângelui voinicului, albul simbolizând sănătatea şi puritatea ghiocelului, prima floare a primăverii.

Astăzi, mărtişorul este purtat întreaga lună martie, după care este prins de ramurile unui pom fructifer. Se crede că acesta va aduce belşug în casele oamenilor, iar dacă cineva îşi pune o dorinţă în timp ce atârnă mărţişorul de pom, aceasta se va împlini numaidecât. La începutul lui aprilie, într-o mare parte a satelor României pomii sunt împodobiţi de mărtişoare.

Vă doresc o primăvară minunată, 
să vă bucuraţi în fiecare clipă şi să fiţi înconjurate de dragoste! 

12 comentarii:

  1. tare dragut, tare frumos! sa ai o primavara luminata! :)

    RăspundețiȘtergere
  2. O primavara minunata si cu multe realizari!

    RăspundețiȘtergere
  3. Mi-a fost tare draga aceasta sarbatoare! Aici nu pot decat sa le admir in fotografii martisoarele! :((
    pupici Ana, sa ai o luna fantastica! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Păi, se rezolvă, dă-mi adresa şi-ţi trimit... câte vrei! :)
      pup, o zi minunată, cu flori şi dezmierdări :)

      Ștergere
  4. Frumos si interesant ca primavara care cel putin calendaristic a inceput. Sa ai o primavara ca-n povestile pe care cu atata talent le scrii, plina de aromele diafane ale florilor ce infloresc. O zi superba si un sfarsit de saptamana minunat.

    RăspundețiȘtergere
  5. Sunt foarte dragute, asa, in fotografii. Arata interesant.
    Despre miros...eu nu ma am bine nici cu scortisoara, nici cu cuisoarele. :( Anasonul nu stiu cum miroase dar am o banuiala ca e tot un miros foarte tare...
    Primavara frumoasa sa ai! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Toate trei sunt condimente perfecte pentru vinul fiert :)
      Anasonul are într-adevăr un miros tare; am încercat să beau ceai de anason (nu-mi amintesc pentru ce), dar a fost imposibil (pentru mine, cel puţin).
      pup

      Ștergere
  6. Primavara frumoasa iti doresc!
    Aveau dreptate geto-dacii,acum incepe viata sa-si ridice fata...de 1 martie.:)

    RăspundețiȘtergere