joi, 14 februarie 2013

De vorbă la o cafea...? / comentarii la zi (3)


https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSvYcNvd8eXi1aEsmMF6CyddfvjYCPPMGQIBM8In9mCdJ2Xzasnkwsubiect

Valentine,s  Day




   


Ce înseamnă această zi?
  Valentine's Day este Ziua Îndrăgostiţilor în tradiţia occidentală, care se sărbatoreşte pe data de 14 februarie, numai de curând fiind sărbătorită ca Ziua iubirii. (Ziua iubirii este tradiţional pe 12 martie, ziua Sf. Gregor).

   Ziua comemorează de fapt pe Sf. Dwynwen, sfântul patron al îndrăgostiţilor galezi. 
  În Franţa, o ţară tradiţional catolică, Valentine's Day este cunoscut simplu drept Sf. Valentin şi este sărbătorită ca în restul ţărilor occidentale. 
  În Damenarca şi Norvegia, 14 februarie este cunoscut ca Valentinsdag. Nu este sărbătorită pe o scară largă, dar mulţi oameni îşi fac timp pentru a-l petrece într-un mod romantic, cu partenerul de viaţă, sau trimit o felicitare unei iubiri secrete.

  În Suedia este numită Ziua tuturor inimilor. Nu este o sărbătoare oficială. 
  În Slovenia un proverb spune că Sfântul Valentin aduce cheile rădăcinilor, aşa că pe 14 februarie plantele şi florile încep să crească. Ziua de 14 februarie a fost sărbatorită ca ziua în care încep lucrările în vii şi pe câmpuri. De asemenea, se spune că păsările se căsătoresc în această zi. 

Legenda:
Odată era un împărat roman al cărui nume era Claudiu al II-lea. El era un luptător îndârjit şi a avut multe războaie. El a vrut o armată puternică dar majoritatea bărbaţilor romani nu doreau să meargă în luptă. Împăratul s-a gândit că, în locul luptei, bărbaţii preferau să stea acasă cu soţiile şi copiii lor. În consecinţă, Claudiu a decis ca niciunul dintre soldaţii din Roma să nu se mai poată căsători. Împăratul s-a gândit că această lege îi va face pe bărbaţi să meargă la război şi să lupte ca nişte adevăraţi soldaţi.
Valentin, care era un preot creştin, credea că dreptul oamenilor de a sa căsători era dat de Dumnezeu iar Claudiu nu avea dreptul să-l interzică. El a căsătorit în secret cupluri, cununiile fiind făcute în locuri secrete, pentru a nu putea fi găsit de împărat.
Într-un final, Claudiu l-a găsit şi l-a arestat. Lui Claudiu i-a plăcut personalitatea lui Valentin, considerand că este un om tânăr şi înţelept. L-a încurajat să renunţe la creştinism şi să devină un soldat roman. Când Valentin a refuzat, a fost întemniţat şi condamnat la moarte. Până în ziua execuţiei, el a trimis scrisori de adio către prietenii săi şi le-a semnat: "Adu-ţi aminte de Valentin al tău."
Valentin a fost probabil executat pe 14 februarie în anul 269 sau 270. Nu se cunosc toate detaliile legate de viata Sfântului Valentin şi nu se ştie dacă legenda are o bază istorică reală.
În calendarul ortodox, este prăznuit un Sfânt Valentin în ziua de 16 februarie.


  În România, sărbătoarea tradiţională pentru iubiţi este Dragobete, care se sărbătoreşte pe 24 februarie, sărbătoarea finnd numit după un personaj din folclorul românesc care se presupune că ar fi fiul Babei Dochia. Etimologic, o parte din numele de Dragobete poate fi găsit şi în cuvântul romanesc dragoste.

  Tradiţionaliştii consideră Valentine's day ca fiind o activitate superficială, comercialistă, un kitsch importat din Occident.

  În Brazilia, ziua înamoraţilor sau ziua iubitului/iubitei este sărbătorită pe 12 iunie, când cuplurile îşi dau cadouri cum ar fi: ciocolată, felicitări şi de obicei un buchet de flori. Aceasta a fost aleasă ca ziua înainte de Sfântul Anton, cunoscut aici ca sfântul căsătoriei, când multe femei singure realizează ritualuri populare pentru a găsi un soţ bun sau iubit.
  În Columbia, Ziua iubirii şi a prieteniei este sărbătorită în a treia vinere şi sâmbătă din septembrie, datorită scopurilor comerciale. În această ţară, prietenul secret este o tradiţie foarte populară, care presupune desemnarea fiecărui participant un destinatar a unui cadou secret.
   În Mexic, Ziua iubirii şi prieteniei este sărbătorită asemănător ca în Columbia, dar pică in altă zi.
   Datorită unui efort de marketing concentrat, Valentine's Day a apărut şi în Japonia şi Coreea ca o zi în care mai mult femeile, şi mai puţin bărbaţii, dăruiesc bomboane, ciocolată şi flori. A devenit o obligaţie ca multe femei să dăruiască ciocolată tuturor colegilor bărbaţi. În Japonia este cunoscut ca giri-choko, de la cuvintele giri – obligaţie şi choko – ciocolată. Aceasta contrastează cu honmei-choko, ciocolata dată persoanei iubite. Prietenii (mai ales fetele) pot schimba între ele în tomo-choko…tomo-prieten. Tot printr-un efort de marketing susţinut, a apărut o zi reciprocă, Ziua albă. Pe 14 martie bărbaţii sunt aşteptaţi să întoarcă favorul celor care le-au dat ciocolate de Ziua Îndragostiţilor. La început cadoul de retur trebuia să fie o bezea sau ciocolată albă (de unde şi numele de Ziua albă). Însă acum lenjeria a devenit un cadou foarte comun. 
  În cultura chineză, există un omolog al Zilei Îndrăgostiţilor numită Ziua Şaptelor, potrivit legendei Ciobanului şi Tesătoarei Menajeră care s-au întâlnit în Rai în ziua a şaptea a lunei a şaptea a calendarului lunar.

   Probabil că există multe alte tradiţii, dar mă opresc aici şi vă întreb:
De ce sărbătorim noi ziua de 14 februarie? 
   Consider că este o întrebare pertinentă.
Orice aţi face în această zi, să vă fie cât mai frunoasă!

11 comentarii:

  1. Din postarea ta lipseste Olanda care este tot o tara mai nordica si unde Valentine's day este sarbatorit tot asa ca în Norvegia si Danemarca!
    Este o sarbatoare catolica. Papa Gelasius I în 496 a hotarat ca pe 14 februarie sa fie sarbatorit sfantul Valentin. Am vrut sa îti pun un link la wikipedia, numai ca una scrie în Olandeza si alta în Romana! Americanii au comercializat aceasta sarbatoare! Daca vrei îti pot spune mai multe. De ce se sarbatoreste si în Romania? Cred ca de dragul .... sarbatorii! :)) O zi faina draga mea!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga mea Minnie, nu am omis-o intenţionat. N-am avut destul timp pentru informare... Ai putea posta pe blogul tău toate aceste informaţii, cu siguranţă le voi citi.. şi nu numai eu. Mulţumesc frumos! O zi minunată şi ţie! Te pup!

      Ștergere
    2. Am pus la mine pe blog un link pentru mai multe info despre Valentin, sper sa-l citesti! Seara faina!

      Ștergere
  2. Noi avem 14-24 februarie...mai punem 1-2 zile inainte si 1-2 dupa si...hai toata luna,ce mai conteaza.

    RăspundețiȘtergere
  3. In Romania se sarbatoreste... din prostie! Partea amuzanta este ca eu nu am auzit de Dragobete decat ca protest la agresivitatea cu care magazinele promovau Valentine :))))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu ştiam de Dragobete, dar ai dreptate, a devenit mult mai cunoscut după ce s-a adoptat Valentine,s day.

      Ștergere
  4. Cred că în România se sărbătoreşte din imitaţie, ca şi Haloween-ul. Şi ambele sărbători cred că sunt mai mult pentru adolescenţi, dar nici adulţilor nu le strică un pic de iubire :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)
      Imitaţie şi necunoaştere!
      Nimănui nu-i strică puţină iubire!
      Eu cred că majoritatea avem nevoie de iubire - motiv care ne determină să facem multe "nefăcute"...!

      Ștergere
  5. Sunt curioasa unde s-a dus comentariul meu...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mi-am cam dat seama ca disparuse...fiindca ceva nu s-a petrecut cum trebuie cand am dat "Publicati". In ultima vreme pe mai multe bloguri mi s-a intamplat asa ceva.
      Ca sa raspund la intrebare. Nici nu mai stiu ce cuvinte am folosit dar voi folosi altele. :)
      Nu stiu ce sarbatorim, eu una nu sarbatoresc nimic.
      Poate ca ti-ai dat seama si din postarea de pe blogul meu.
      Iubirea fiind cel mai frumos sentiment uman cred ca trebuie sarbatorita permanent. :)

      Ștergere