duminică, 24 februarie 2013

Logodnicul păsărilor

http://metropotam.ro/La-zi/2006/08/Interviu-Marius-Chivu-art5588561405/foto%20Eugen%20Ciocan.jpg
foto: Eugen Ciocan
  Dragobetele are rădăcini foarte vechi, fiind sărbătorit chiar de pe timpul dacilor, pentru care acesta era o divinitate asemeni lui Cupidon (al romanilor) şi Eros (al grecilor). Dragobetele, numit şi Năvalnicul sau Logodnicul păsărilor, fecior chipeş şi puternic, aduce iubirea în casă şi în suflet.



https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRjyx8jD1K3bSMUbMiTeB4s7ql-rZldJii_7HSgbdJw5ZoCRfxQDw  Exista obiceiul fetelor şi băieţilor, ca în ziua de Dragobete să se primenească în haine curate, de sărbătoare, şi să pornească cu voie bună înspre pădure, pentru a culege ghiocei, viorele, tămâioasă, pe care le aşezau la icoane şi le foloseau la diverse farmece de dragoste. Înspre ora prânzului, fetele pornau în goană spre sat, fuga fiecăreia atrăgând după sine câte un băiat, şi nu unul oarecare, ci acela care le îndrăgea. De îşi prindea aleasa, băiatul îi fura o sărutare în văzul lumii, sărutare ce simboliza legământul lor de dragoste pe întregul an de zile. De aici şi celebra zicală Dragobetele sărută fetele!
  Flăcăii şi fetele obişnuiau ca în ziua de Dragobete să îşi cresteze braţul, în formă de cruce, după care îşi suprapuneau tăieturile, devenind astfel fraţi, respectiv surori de cruce.
  Tot din tradiţii adunate, florile culese de Dragobete erau păstrate până la Sânziene când fetele le aruncau în apele curgătoare  în care se îmbăiau pentru a deveni „frumoase şi curate ca apa neîncepută” şi pentru a-şi visa ursitul. Exista credinţa că, dacă-ţi spălai faţa şi părul cu apa din zăpada adunată în dimineaţa de Dragobete, părul şi tenul deveneau irezistibile admiratorilor.
  Fiecare tânăr avea grijă ca această zi să nu îl prindă fără pereche, ceea ce ar fi reprezentat un semn rău, prevestitor de singuratate pe întreg parcursul anului, până la următoarea zi de Dragobete.
  Se mai credea că în ziua de Dragobete păsările nemigratoare se adună în stoluri, ciripesc, îşi aleg perechea şi încep să-şi construiască cuiburile.
 

Şi nu este doar o legendă,
îmi amintesc că sora mea rămânea mereu fără căciulă, nu se lăsa prinsă.
Eu nu voiam să particip, întotdeauna mă ascundeam în această zi, dar într-un an, eram prin clasa a IX-a, mi-am făcut doi fraţi de cruce (eram rebeli, schimbam obiceiurile!).
Şi, ca toate să-şi păstreze semnificaţia, soţul meu "m-a cerut" chiar în ziua de Dragobete.  :))

O zi cât mai frumoasă tuturor!

8 comentarii:

  1. Multumesc draga Asia ca ai descalcit firul legendei lui Dragobete.
    Mi-a facut placere sa citesc articolul tau.
    Duminica placuta!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulţumesc frumos, Melly. Studiile etnologilor români sunt o lectură încântătoare, pentru mine. :)
      Duminică cât mai plăcută!

      Ștergere
  2. In zona mea nu se mai practica...desi parintii imi povesteau ca pe vremea cand erau ei tineri se practica:) Si mi se pare o sarbatoare mai frumoasa cu obiceiuri si traditii mult mai simpatice decat Valentine's day cand totul se rezuma la a cumpara flori si ciocolata

    RăspundețiȘtergere
  3. De dragul tau si numai de aceea am citit acest articol! Mie acest Dragobete nu îmi spune nimic, exact cum nu îti spune tie Sf.Valentin!
    Dar ca sa facem pace :))))) am zis ca le sarbatorim pe amandoua! Ce zici?
    Te pup draga mea, un Dragobete plin de dragoste sa ai! :)))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulţumesc, minnie.
      Şi eu am citit trimiterile tale, chiar ţi-am spus la cel moment..
      Ok, pace! ...dar, nu eram în război! :)
      Te pup şi eu, o zi plină de dragoste şi ţie! :))

      Ștergere
  4. Off! Voiam sa devin irezistibila dar...de unde apa din zapada?!?!? N-a mai ramas nici macar un fulg... :(
    Anastasia, pentru tine aceasta zi are semnificatii mai importante decat tot cea ce au descoperit si scris etnologii. Sa fiti fericiti!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu ţi-ai dorit tu să nu mai ningă? E, acum eşti necăjită...? :))
      Da, cu adevărat are o altă semnificaţie. Mulţumim, Elly.
      Te pup.

      Ștergere