joi, 28 februarie 2013

De vorbă la o cafea..? - comentarii la zi (5) / buletinele biometrice

În România proiectul de introducere a buletinelor biometrice intră în dezbatere publică

  Emiterea noilor carţi de identitate, ce vor fi puse in circulaţie după data de 1 iulie 2013, va fi supusă unei dezbateri publice. Cel puţin aşa a hotărât Ministerul Afacerilor Interne, asta după ce mai multe organizaţii neguvernamentale s-au pronunţat împotriva buletinelor biometrice.
  Vor există două variante de buletin, una tipărită şi una electronică. Cea tipărită va conţine numele şi prenumele titularului, cetăţenia, sexul şi locul naşterii acestuia, semnătura, fotografia, CNP-ul şi adresa de domiciliu.
  Aceste date vor fi incluse şi pe smartcard, noul buletin electronic. În plus, vor fi incluse numele şi prenumele părinţilor titularului, certificate digitale şi date biometrice.
  46 de ONG-uri au depus un memoriu împotriva emiterii noilor cărţi de identitate. Acestea spun că dispare caracterul personal al cetăţeanului.
info 
  În Marea Britanie, guvernul Cameron a hotărât distrugerea în masă a buletinelor digitale. De ce oare ?
Sistemul risipitor, birocratic şi invaziv al acestor buletine reprezintă tot ce se poate mai eronat în statul nostru din ultimii ani
, David Cameron (premierul britanic).
  Parlamentul britanic şi-a pronunţat părerea asupra acestor buletine, precum şi asupra bazelor de date pe care se întemeiază, declarând că "se încalcă libertăţile şi drepturile cetăţenilor de a nu li se viola viaţă privată.”- Georgia Foteinoú, expert e-Guvernament doctorand al Universităţii din Patra, BA, M Phil, European Politics, Univ. Of Oxford

8 comentarii:

  1. Noi avem doar pasaportul care este valabil pe tot globul si cartea de identitae valabila tot asa pe o gramada de tari europene. Nu înteleg la voi "buletinul electronic"! Cum îl folosesti?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu îl foloseşti diferit de cele pe care le-am avut până acum, singura problemă este că au stocate într-un cip date despre persoana ta, date care pot fi accesate cu mare uşurinţă - spun specialiştii.
      Şi mai mult, pot fi shimbate de cei care le accesează.
      Asta înseamnă că oricând poţi deveni infractor, bolnav de ceva ş.a.

      Parte cu urmărirea nu mă interesează (se parte că poţi fi urmărit prin intermediul lui), dar asta cu accesarea datelor mă deranjează.
      Şi nu pot fi de acord cu adoptarea lui.

      Ștergere
  2. Asta deoarece cea mai izbitoare trăsătură a englezilor este contrastul violent pe
    care-1 oferă viața lor individuală și socială. Având în vedere amploarea terorismului în lume, cred că această măsură va fi adoptată într-un fel sau altul.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E posibil, nu-i cunosc...
      Tocmai pentru că a luat amploare terorismul, nu pot fi de acord cu adoptarea lui. Te poţi trezi oricând, prin schimbarea datelor, că eşti terorist. Ce faci?
      Atâta timp cât nu-mi oferă siguranţă, nu-l pot accepta.

      Ștergere
  3. Nu am suficiente informatii ca sa pot emite niste pareri, de un fel sau altul...
    Deci chiar nu stiu cat de mult rau ar face aceste buletine. Pana la urma daca se doreste cu tot dinadinsul sa se faca si se mai si impune din afara, asa va fi.

    O noapte buna, Anastasia! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Chiar pe asta se şimizează - lipsa de informaţii.
      La TV sunt prezentate numai discursuri ratate pe această temă, specialiştii "vorbesc" numai pe bloguri, aşa încât - România rămâne cobai, dacă nu ia nimeni atitudine.
      Dacă ai timp, uite-te la http://youtu.be/imJJtdz1I_0.
      pup

      Ștergere
  4. N-as opta pentru c.i. biometrica din multe motive. Insa fiecarui cetatean caruia ii expira c.i. i se ofera posibilitatea alegerii: cu sau fara cip (asa am inteles de la autoritatile cu atributii in materie). Probabil, in timp, vor avea toti cu cip sau vor fi obligati sa aiba pentru a putea trece granita - controlul la granita, cred, se urmareste in principal, si localizarea anumitor cetateni. Ca exemplu, am inteles ca nu pot trece in SUA cetatenii care nu au pasaport bio...
    Gaselnita cu terorismul e tare, pentru ca se speculeaza frica dar si pentru ca se pot invoca astfel de motive si se poate, mai apoi, invoca te miri cand "starea de urgenta" si hop! drepturile "fundamentale" se suspenda, se trece la masuri economice dure, la masuri de ordine publica drastice si armata preia fraiele ... In niciun caz nu cred ca se vor acte bio pentru a preveni/combate terorismul. Ar fi de rasul curcilor sa mai creada cineva aceasta! Ca si cum teroristii sunt niste pustani de gradi care nu stiu ce sa faca pentru a nu fi gasiti sau pentru a-si indeplini scopul! Nu i-as subaprecia in asemenea hal incat sa cred ca i-ar opri niste acte bio si camere de filmat montate pe te miri unde (in WC de ce nu? si acolo se pot plasa efecte explozive) si convorbiri inregistrate la nivel global. Textele sforaitoare despre binele general al omenirii sunt pentru naivi. Parerea mea.
    Zi senina sa ai!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur ca esti de acord cu mine :)
      Se pare ca putina lume este informata de acest gen de control, care nu are nimic de-a face cu "siguranta" noastra.
      Seara frumoasa!

      Ștergere