joi, 1 ianuarie 2015

Concertul de Anul Nou dela Viena


                        Bună dimineaţa în 2015! :)

Anul acesta începe în alb, cu foarte mult soare... Şi cum cerul este albastru şi clar, cred că toată ziua va fi luminoasă. O bucurie! Al doilea motiv de bucurie, indiferent de vreme, este concertul din fiecare an de la Viena. Urmăresc acest concert de când mă ştiu. Îmi amintesc că în copilărie era ca un ritual la noi în casă; tata iubea muzica simfonică, clasică, opera... (anul acesta se împlinesc 32 de ani de când a trecut la Domnul. Tare dor îmi este de el uneori..)
Revenind, anul acesta concertul poate fi urmărit astăzi începând cu ora 12.15 pe TVR 1, dar şi pe TVR HD şi TVR+.
Aaa... , să nu uit - ştiţi că astăzi este Sfântul Vasile cel Mare. Nu ştiu dacă ştiţi cât de important este acest lucru (!?!) I-am dedicat o postare. Acum mă duc să fierb puţin vin şi să pregătesc un platou cu ceva de ciugulit, poate... cine ştie... oricum, masa trebuie să fie plină, nu? 
Vă îmbrăţişez cu mare drag, o zi minunată să aveţi!
Şi audiţie plăcută!  :)

Zubin Mehta va dirija Concertul anual de la Viena (2015) susţinut de Filarmonica vieneză. Va fi cea de-a cincea apariţie în ipostaza de dirijor al Concertului de la Viena a maestrului, acum în vârstă de 77 de ani. Continuând tradiţia lui Willi Boskovsky, Clemens Krauss sau Lorin Maazel, Mehta apare în lista dirijorilor care au condus cel mai des Filarmonica Vieneză pe scena concertului de Anul Nou. Mehta a mai dirijat acest concert din Sala de Aur în 1990, 1995, 1998 şi 2007.
Născut în India, dar cu studiile făcute la Viena: Mehta s-a născut în Bombay în 1936, a studiat la Viena din 1954 până în 1957, unde „şi-a făcut bagheta” sub tutela celui care este numit „antrenorul dirijorilor” – Hans Swaarowsky, pe atunci la academie. Debutul său în Statele Unite a avut loc în 1960, iar la vârsta de numai 26 de ani, în 1962, a fost numit director muzical al Orchestrei Filarmonice din Los Angeles, ceea ce l-a propulsat către faima mondială. Au urmat apoi: director al New York Filarmonic Orchestra din 1978 până în 1991, o perioadă mult mai lungă decât predecesorii săi în secolul XX, iar din 1998 până în 2006, Mehta a fost directorul Bavarian State Opera.
Dirijorul care are o stea pe Walk of Fame al dirijorilor celebri, cel care s-a dedicat promovării tinerelor talente din ţara sa de origine, este directorul pe viaţă al Israel Philarmonic Orchestra, membru de onoare al Filarmonicii din Viena, ca şi al altor orchestre.

5 comentarii: