marți, 6 ianuarie 2015

Sfârşitul sărbătorilor de iarnă

... se apropie. Mai exact, mâine. Cu prăznuirea Sfântului Ioan, Înainte Mergătorul şi Botezătorul Domnului se încheie oficial sărbătorile de iarnă.
Astăzi însă, este o altă sărbătoare mare:  
Botezul Domnului sau Boboteaza -  
prima arătare a Sfintei Treimi: 
Fiul, glasul Tatălui şi Duhul Sfânt care coboară peste El.  
 
Astăzi se slujeşte aghesma cea mare, care va putea fi consumată de oricine (creştin ortodox), timp de o săptămână (pe stomacul gol, înainte de anafură).
Agheasma mare este folosită în slujba Botezului, la sfinţirea bisericilor, a antimiselor şi a Sfântului şi Marelui Mir; cu ea se stropesc obiectele liturgice şi icoanele ce urmează a fi sfinţite; cu ea se stropesc demonizaţii şi cei vrăjiţi, atunci când li se citesc rugăciunile de dezlegare şi molitfele; ea se foloseşte şi la unele dintre rugăciunile din Molitfelnic, precum cele de deochi şi de curaţire a fântânii şi holdelor.
Mâine, Sfântul Ioan Înainte Mergătorul şi Botezătorul Domnului
cel care îşi recunoaşte misiunea încheiată odată cu botezul Domnului prin cuvintele: "Eu trebuie să mă micşorez, iar El trebuie să crească."
Zi de post (miercuri), cu dezlegare la vin, ulei şi peşte (pentru că este Sf. Ioan).

De Sfântul Ioan, seara, se strâng podoabele de Crăciun, se închid cutiile, se aruncă brazii şi casa revine la ceea ce a fost şi urmează să fie în următoarele 11 luni. Viaţa îşi urmează neperturbată cursul ei... 
Celor care mai petreceţi încă, vă urez două zile pline de bucurii! 
Iar celor care poartă numele Sf. Ioan: La mulţi şi fericiţi ani!


Sfântul Ioan Botezătorul s-a născut în cetatea Orini, în familia preotului Zaharia. Elisabeta, mama sa, era descendenta a seminţiei lui Aaron. Naşterea prorocului Ioan s-a petrecut cu şase luni înaintea naşterii lui Iisus. Naşterea sa a fost vestită de către îngerul Gavriil tatălui său, Zaharia, în timp ce acesta slujea la templu. Pentru că nu va da crezare celor vestite de îngerul Gavriil, Zaharia va rămâne mut până la botezul fiului său.
Potrivit Sfintei Scripturi, Ioan a săltat în pântecele maicii sale în momentul în care aceasta se întâlneşte cu Fecioara Maria, care Îl purta în pântece pe Domnul.
A trăit în pustiu şi a început să predice în al cincisprezecelea an al domniei Cezarului Tiberiu, pe când Pontiu Pilat era procuratorul Iudeii (Luca 3, 1-2). El a avut menirea de a pregăti poporul pentru primirea lui Mesia şi de a-L descoperi pe Acesta şi a-L face cunoscut lui Israel:  "Iată Mielul lui Dumnezeu Cel ce va ridica păcatul lumii”. Mesajul principal pe care el îl transmitea era: "Pocăiţi-vă, că s-a apropiat împărăţia cerurilor!".   
Evanghelie ne spune că Irod, la un ospăţ prilejuit de sărbătorirea zilei de naştere, a tăiat capul Sfântului Ioan Botezătorul, la cererea Salomeei (nepoata lui). În acea vreme, Sfântul Ioan era întemniţat în castelul lui Irod de la Maherus. Ioan îl mustrase pe Irod pentru traiul lui nelegiuit cu Irodiada, care îi era cumnată. 
Interesant de urmărit ce s-a întâmplat cu aceştia ....      Regele arab, Aretas, a făcut război împotriva lui Irod. Învins, Irod a căzut victimă mâniei împăratului roman, Gaius Caligula (37-41) şi a fost exilat, împreună cu Irodiada şi Salomeea, prima oară în Galia, apoi în Spania. Dacă observaţi cum mor oamenii, veţi vedea că moartea unui om se aseamănă, de obicei, cu păcatul său. După cum este scris: „Căci toţi cei ce ridică sabia, de sabie vor pieri” (Matei 26:52). Fiecare păcat este un cuţit şi oamenii, de obicei, sunt ucişi prin păcatul pe care l-au comis cel mai uşor. Trăind în Spania, în oraşul Lerida [Loredo], împreună cu Irod şi Irodiada, într-o iarnă, Salomeea a vrut să traverseze râul îngheţat, Sikaris. Dar gheaţa s-a rupt şi ea a căzut în apă, până la gât. Gheaţa s-a strâns în jurul gâtului ei şi ea se rotea, dansând cu picioarele în apă, precum a dansat cândva la curtea lui Irod. Cu toate acestea, nu a putut nici să se ridice, nici să se scufunde, până când o bucată ascuţită de gheaţă i-a retezat capul. Apa i-a purtat trupul în aval, iar capul a fost adus Irodiadei pe o tipsie, precum odată a fost adus capul Sfântului Ioan Botezătorul.
Biserica a închinat Sf. Ioan şase sărbători: Zămislirea lui (23 septembrie), Naşterea (24 iunie), Soborul lui (7 ianuarie), Tăierea capului (29 august), Prima şi A doua aflare a capului său (24 februarie) şi A treia aflare a capului său (25 mai).

2 comentarii:

  1. Asa este. Sarbatorile de iarna se încheie astazi... pâna la sfârsitu saptamânii voi despodobi si eu bradul si voi aduna de prin casa toate onamentele de sarbatoare.
    Este iarna, e vremea pentru plimbari în aer liber, pentru lectura si cinematograf. Pâna la venirea primaverii avem înca multe multe activitati frumoase de facut. Te pup.
    sa ai o saptamâna cu tihna!

    RăspundețiȘtergere
  2. Cred ca pana la urma, rau faci..rau gasesti, si unii isi mai platesc pacatele si pe lumea aceasta. Pupici!

    RăspundețiȘtergere