duminică, 11 ianuarie 2015

Idolul şi Ion Anapoda

Aseară am fost la teatru la o piesă pe care m-am bucurat să o revăd. Ileana Stana Ionescu este o încântare. Joacă cu atâta  prospeţime, naturaleţe şi delicateţe... altă şcoală!
Pe pagina TNB, piesa este descrisă aşa:
O comedie amară despre căutarea fericirii, scrisă de unul dintre cei mai importanţi dramaturgi interbelici - G.M.Zamfirescu. Eroul piesei, un subtil raţionalist, îşi construieşte personalitatea prin iubire, delicateţe şi printr-o încredere neclintită în puritatea valorilor morale. 


Idolul şi Ion Anapoda este o piesă despre o temă actuală şi universal valabilă - doi bărbaţi iubesc aceeaşi fată. De aici porneşte comedia tristă despre o lume în care normalitatea devine, la întâlnirea cu ceilalţi, anormalitate. În căutarea fericirii, înţelegerii şi a sufletului pereche Ion (Anapoda) foloseşte iubirea, generozitate şi încrederea în valorile morale. El pare anapoda într-o lume în care termeni ca prietenia, dialogul sau devotamentul şi-au pierdut încărcătura reală. 
Bărbatul va trăi drama izolării şi ignorării de către ceilalţi şi astfel o va descoperi pe Frosa. La fel de "invizibilă", fata vede în Ion sufletul pereche. Din fericire, în piesa dramaturgului interbelic cuplul îşi va rezolva problemele prin dragoste.


Piesa se bucură de o distribuţie de referinţă: 
Ilena Stana Ionescu este Stăvăroaia - mătuşa care n-a renunţat încă la viaţă, Dan Puric este Ion - un om anapoda, Ileana Olteanu / Cesaria Postelnicu este Mioara - nepoata frumoasă şi proastă, Silviu Biriş e Valter - băiatul deştept, Irina Cojar este  Frosa - idolul din vis,  Alexandru Hasnaş e Aristotel Matac - musafirul nepoftit, Afrodita Androne / Erika Băieşu este Icu Dănicel - o haimana inteligentă.

Data premierei: 27.01.2006  Durata: 1 h 45 min / Pauză: Nu 

ps.    fotografiile nu-mi aparţin; este interzis să filmezi sau să fotografiezi în timpul piesei, dar ştiţi asta.

7 comentarii:

  1. Foarte interesantă a fost piea de teatru! Partea cu prietenia și devotamentul se potrivește ca o mănușă și în zilele noastre, nu? :(

    RăspundețiȘtergere
  2. mi-e tare dor de tetrul românesc! tare tare dor! mi-as fi dorit sa pot fi prezenta la aceasta premiera...
    O duminica placuta, draga mea!

    RăspundețiȘtergere
  3. Cred ca e o piesa care merita vazuta, avand in vedere tema atat de actuala.Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  4. Am vazut-o si eu si la fel am remarcat firescul din interpretarea Ilenei Stana Ionescu, as spune ca a facut toata piesa :)

    RăspundețiȘtergere