luni, 5 noiembrie 2012

dependenţele...


cele mai  moderne! 
  Drogurile şi alcoolul nu sunt singurele lucruri care dau dependenţă. Şi alte preocupări aparent inofensive se pot transforma în vicii...
  dependenţa de solar - studiile au arătat că tanorexia este o depedenţă adevărată: atunci când stau la soare sau solar, femeile respective au acelaşi gen de plăcere pe care o au toxicomanii când îşi injectează doza de heroină. Şi comportamentul este asemănător: ele sunt gata să renunţe la mâncare ca să aibă bani de mers la solar şi mint cu uşurinţă ca să fie primite în saloane. 
  dependenţa de shopping - dacă suferi de oniomanie - aceasta e denumirea ştiinţifică a bolii - ai o stare euforică atunci când cumperi ceva, după care îţi dai seama că tot ce ai cumpărat nu umple golul din viaţa ta şi te simti deprimată. Iar singura cale de vindecare este o nouă rundă de shopping. 
  dependenţa de sex - probabil că nu este o boală nouă, însă traiul modern, cu atâtea probleme, dar şi tentaţii la tot pasul, transformă sexul din dorinţă în compulsie. Dependenţii de sex consideră că masturbarea, pornografia, sexul cu mai mulţi parteneri, exhibiţionismul sau alte comportamente asemănătoare reprezintă un refugiu  în calea problemelor. Această boală este periculoasă pentru că împiedică relaţiile normale, "sănătoase" şi poate duce la boli cu transmitere sexuală. 
  dependenţa de internet - toţi suntem într-o oarecare măsură dependeţi de internet, care ne oferă informaţii şi distracţie la orice oră. Dar dacă îţi petreci tot timpul liber la calculator şi devii nervoasă când cineva sau ceva te face să pleci din faţa lui, înseamnă că lucrurile au mers prea departe. Iar dacă neglijezi lucrurile cu adevărat importante din viaţa ta, de pildă jobul sau copiii, înseamnă că deja ai o problemă gravă.
  dependenţa de operaţii estetice - multe persoane sunt fericite doar la gândul că-şi vor putea îmbunătăţi look-ul printr-o nouă operaţie şi sunt gata să facă orice pentru asta. Acestea suferă de o boală psihică ce le face permanent nemulţumite de propriul corp, aşa încât cele mai mici defecte le duc la depresie şi nu-şi găsesc liniştea decât atunci când scapă de ele. 

Vă provoc să găsiţi şi alte dependenţe cauzate de stilul schizoid de viaţă pe care-l ducem ...

5 comentarii:

  1. Interesant ca le-ai "adunat" aici :)
    Dar, vazandu-le la un loc e si usor ingrijorator. Pentru mine nu, ca nu ma fac vinovata decat de ceva dependenta de internet :) Dar pentru societate, asa, in general.
    Ar mai fi dependenta de mancare... Pentru multi e o problema...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. sub ce formă, cantitativ sau calitativ?

      Ștergere
    2. In principal cantitativ :)
      Calitativ...da, e si asta un punct de vedere :) Nu ma gandisem la el.
      Vad ca si Minnie e cu gandul tot la mancare :)

      Ștergere