joi, 29 noiembrie 2012

depresia de toamnă-iarnă sau tulburarea afectivă sezonieră

 

De-a lungul secolelor, poeţii au descris o stare de tristeţe, un sentiment de deznădejde şi letargie ce apar odată cu zilele tot mai scurte ale toamnei şi iernii. În multe culturi şi religii există festivaluri de iarnă asociate cu lumânări sau cu foc. Scurtarea zilelor pe timpul iernii şi lipsa luminii solare sunt considerate cauze de apariţie a depresiei sezoniere (SAD – Seasonal Affective Disorder). Alte cauze posibile de apariţie a depresiei sezoniere sunt dereglarea ceasului biologic intern (a ritmului circadian) sau dificultăţi de reglare a serotoninei, o substanţă chimică cerebrală.

Simptomele tipice ale tulburării afective sezoniere includ:
  • dificultăţi de concentrare;
  • oboseală şi senzaţie de lipsă de energie;
  • scăderea interesului pentru activităţile zilnice şi în special a celor sociale;
  • lipsa dispoziţiei (depresie, tristeţe sau apatie);
  • creşterea apetitului, pofta exagerată pentru complexe de carbohidraţi (precum pâinea sau pastele făinoase);
  • creşterea în greutate;
  • somnolenţa;
  • pierderea interesului pentru sex;
  • iritabilitate.
Aceste simptome debutează toamna, ating un maxim pe perioada iernii şi dispar de obicei primăvara. Există un procent mic de indivizi care pot suferi de această tulburare afectivă sezonieră pe perioada verii. 70-80% dintre cei cu tulburare afectivă sezonieră sunt femei, cel mai frecvent în jurul vârstei de 30 de ani, dar afecţiunea a fost de asemenea depistată şi tratată cu succes şi la copii.
Terapie luminoasă, consiliere psihologică, antidepresive, activitate fizică, dieta echilibrată – cinci soluţii pentru contracararea depresiei de toamnă.
Cercetările au arătat că terapia cu lumină este eficientă în tratamentul depresiei sezoniere. Există două tipuri de fototerapie: tratamentul cu lumina intensă, în care pacientul este aşezat în faţa unei lămpi pentru o anumit perioadă de timp (de obicei dimineaţa) şi simularea răsăritului, efectuată în timpul somnului. În cazul simularii rasaritului de soare se foloseste o lampa cu lumina de intensitate redusa programata sa porneasca la o anumita ora, dimineata, treptat, pana ajunge la intensitatea maxima, inainte de trezirea pacientului.
Antidepresivele trateaza eficient episoadele de depresie ce apar la cei cu tulburari afective sezoniere, singure sau in asociere cu fototerapia.
Consilierea psihologica poate fi eficienta in tratamentul tulburarilor afective sezoniere. Aceasta se poate efectua individual, cu grupuri de consiliere sau in familie. Familia poate juca un rol important in terapia depresiei sezoniere prin recunosterea si acceptarea simptomelor bolii.
O activitate fizica intensa pe parcursul zilei si in special dimineata devreme ajuta la cresterea nivelului de energie si evita aparitia episoadelor depresive.
Exercitiile fizice usoare, precum mersul pe jos, ciclismul sau inotul reprezinta activitati potrivite pentru a incepe o noua zi.
De asemenea, o dieta sanatoasa si echilibrata ajuta in tratamentul oricarei forme de depresie.

Un comentariu:

  1. Intr-adevar, sunt persoane afectate de aceasta problema. Cred ca familia poate ajuta in masura in care sesizeaza, dar se poate intampla sa nu. Insasi persoana afectata e posibil sa nu aiba idee ca e vorba despre o depresie.
    Multi oameni nici nu reusesc sa ajunga la medic din diverse motive: lipsa de timp, de teama... Sufera in tacere...

    O abordare mai optimista putin ar fi utilizarea ca terapie a unui blog... :) Sau sa citeasca bloguri fiindca vor gasi articolul acesta care poate ajuta destul de mult. :)

    Seara frumoasa, draga mea!

    RăspundețiȘtergere